Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ägg - kan vara det nya toapappret

Handsprit, toapapper, jäst och nu ägg. Inför påsken har efterfrågan ökat markant och tidigare än vanligt.

Hönsen värper lika mång ägg oavsett om det är påsk.

Hönsen värper lika mång ägg oavsett om det är påsk.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Påsk2020-04-04 12:00

– Påsk är normalt den stora ägghelgen, men i år har Corona bidragit till en markant ökning av efterfrågan på ägg redan nu. Finns ägg hemma så finns det mat.  Är det något vi har gott om i Sverige så är det ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare, branschorganisationen Svenska Ägg.

Äggförsäljningen ökar alltid till påsk, men i år har ökningen börjat tidigare på grund av Corona. 

– Vi har märkt av en markant ökning av vår äggförsäljning nu, speciellt i äggboden. Många kanske jobbar hemma och köper på sig extra mat. Det är många nya kunder också, förbipasserande som väljer att åka ut till Omberg istället för att vistas bland folk i stan, säger Thomas Orrenius, äggproducent på Alvastra Kungsgård.   

I Sverige är vi nästintill helt självförsörjande på ägg. I Sverige finns över åtta miljoner värphöns, varav drygt 1,9 miljoner finns i Östergötland. Höns värper nästan ett ägg om dagen var. 

Men en lokal äggproducent säger till Folkbladet att som producent märker man ingen skillnad.

– Hönsen värper de ägg de värper 365 dagar om året, inte fler för att det är påsk. Vi producerar och levererar ägg, så hur försäljningen ser ut vet jag inte.

Ägg är ett klimateffektivt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom vitamin C. 

– Dessutom används ingen antibiotika i svensk äggproduktion, vi uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd och äggen är helt salmonellafria, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!