– Påsk är normalt den stora ägghelgen, men i år har Corona bidragit till en markant ökning av efterfrågan på ägg redan nu. Finns ägg hemma så finns det mat. Är det något vi har gott om i Sverige så är det ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare, branschorganisationen Svenska Ägg.
Äggförsäljningen ökar alltid till påsk, men i år har ökningen börjat tidigare på grund av Corona.
– Vi har märkt av en markant ökning av vår äggförsäljning nu, speciellt i äggboden. Många kanske jobbar hemma och köper på sig extra mat. Det är många nya kunder också, förbipasserande som väljer att åka ut till Omberg istället för att vistas bland folk i stan, säger Thomas Orrenius, äggproducent på Alvastra Kungsgård.
I Sverige är vi nästintill helt självförsörjande på ägg. I Sverige finns över åtta miljoner värphöns, varav drygt 1,9 miljoner finns i Östergötland. Höns värper nästan ett ägg om dagen var.
Men en lokal äggproducent säger till Folkbladet att som producent märker man ingen skillnad.
– Hönsen värper de ägg de värper 365 dagar om året, inte fler för att det är påsk. Vi producerar och levererar ägg, så hur försäljningen ser ut vet jag inte.
Ägg är ett klimateffektivt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom vitamin C.
– Dessutom används ingen antibiotika i svensk äggproduktion, vi uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd och äggen är helt salmonellafria, säger Marie Lönneskog Hogstadius.