Men i Norrköping ser varken kommunen eller ägaren av elsparkcyklarna att det skulle vara aktuellt
I två månader har företaget Quick erbjudit elsparkcyklar i Norrköpings tätort.
– Det har gått bra, bättre än i andra städer. Men hur många som laddat ner vår app vill jag inte berätta, säger Milad Mahmoudyan, vd för Quick.
Bolaget har två timmar på sig att plocka upp felparkerade cyklar eller cyklar som har felanmälts och hitintills fungerar det bra.
– Vi har inte fått så många klagomål om att man parkerat väldigt illa. Om det är så så kollar vi upp senaste användaren, men det kan också vara så att någon flyttat på cykeln bara för att jävlas, vilket händer, säger Milad Mahmoudyan.
I Linköping har man haft problem med sabotage där bromskablarna till cyklarna har kapats.
– Det har vi inte sett här och vi påminner alla om att parkera fint och respektera sina medmänniskor. Vi har ju heller inte lika många cyklar som i Stockholm och det ligger även i vårt intresse att det sköts snyggt.
Nu går man in i en lågsäsong och Milad Mahmoudyan hoppas på en snöfattig vinter som förra året så att man inte behöver minska antalet cyklar så mycket. Snarare vill han satsa.
– Vi har önskemål om att zonerna ska vidgas till Vilbergen, Klockaretorpet och längre ut i Haga, något vi hoppas kunna göra i vår, säger Milad Mahmoudyan.
Även om vi går in i lågsäsong så hoppas Milad Mahmoudyan att fler använder cyklarna nu när pandemin begränsar åkandet med kollektivtrafiken.
Andreas Lundqvist är trafikplanerare på Norrköpings kommun och han tycker också att det har fungerat bra med elsparkcyklarna.
– Det har varit någon enstaka som stått lite illa till vid någon hållplats så både användare och ägare sköter sig.
Att parkeringsvakter i Norrköping även skulle ansvara för ordningen av elskotrar är inget som har aktualiserats.
– Jag ser inget behov av det, säger Andreas Lundqvist.
När det gäller utökat tillstånd så är bolaget enligt honom välkommen med en kompletteringsansökan.
– Jag har inga indikationer på att det inte skulle godkännas.
Han har själv provat att köra, men eftersom han bor på gångavstånd från jobbet så blir det inte så ofta.
– Det är uppenbarligen ett bra komplement till ett hållbart resande, speciellt nu när vi ska åka så lite kollektivt som möjligt, säger Andreas Lundqvist.