Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Palmemordet drog storpublik

Även om publiken inte fick svar på vem som mördade Palme, så fanns det gott om teorier. Några av dem stod före detta rikspolischefen Tommy Lindström och dåvarande kriminaltekniker Sonny Björk för.

Sonny Björk, fd kriminaltekniker tror att vapnet som användes för skjuta Palme är hittat.

Sonny Björk, fd kriminaltekniker tror att vapnet som användes för skjuta Palme är hittat.

Foto: Åsa Hanell

PALMEMORDET2019-03-01 15:00

För 33 år sedan förändrades Sverige för alltid. Skottet som dödade dåvarande statsminister Olof Palme, dödade också en bit av det vi kände som den svenska skyddade tryggheten. Och mordet har ännu inte fått sin lösning. Därav torsdagskvällens inbjudna gäster, däribland Lars Stjernkvist (S) som berättade om sina möten med och minnen av Olof Palme. Ett av dem och kanske det första är från tiden då han växte upp i Motala.

– Det kan ha varit 1977 och jag skulle intervjua denna gigant, men från att jag ställde frågor började vi samtala om stort och smått, säger Lars Stjernkvist innan han överlåter mikrofonen till Tommy Lindström.

Han är född den 1 mars. På kvällen iden 28 februari 1986 hade hans söner bestämt att de skulle rita födelsedagskartor till pappan att följa nästa morgon. Men de sov och Tommy gick ut och hämtade tidningen.

– Det var så jag fick veta att Palme mördats. Han erbjöd naturligtvis sin hjälp till Stockholmspolisen som inte hade några erfarna mordutredare att tillgå, men intresset var till en början svalt. Man klev inte in på varandras områden hur som helst.

Sonny Björk är före detta kriminaltekniker som inte heller han var med riktigt från början, men som sedan noga kartlagt vapen, ammunition och vinkar. Och han tror att mordvapnet är hittat.

Mockfjärdsvapnet som hittades i en sjö. Det visade sig att det inte legat i den sjön så länge och inte i någon annan sjö sedan 1986 heller.

– Det är anfrätt i pipan så det går inte att få fram en konstant spårbild i pipan. Det går inte heller att säga att det INTE är mordvapnet, säger Sonny Björk.

Tommy och Sonny är båda noga med att påpeka att man alltid ska utgå från fakta, inte försöka få fakta att passa in i en spekulerad teori. Vilket tycks vara vad som hände i inledningen av Palmeutredningen och jakten på mördaren. Hans Holmér, dåvarande länspolismästare i Stockholm begick många fel, men han var inte ensam. Sverige befann sig i chock, det som borde varit normalt polisarbete vid ett mord fungerade inte, inte heller den nyskrivna policyn för hur man ska göra vid ett mord som också kunde vara riktat mot rikets säkerhet användes.

Det har funnits många teorier genom åren om vem och varför Olof Palme mördades. Tommy Lindström anser att det som kom att kallas för ”Sydafrikaspåret” är mest intressant. Palme skulle då ha mördats för att han var emot apartheidregimen i Sydafrika. Det visade sig att en sydafrikanska agent hade befunnit sig i Stockholm vid tidpunkten för mordet.

Sonny Björk är helt övertygad om att det är Christer Petersson som är mördaren, trots att han friades från misstankarna av hovrätten, som försatte honom på fri fot 1989 efter att Högsta domstolen inte beviljat prövningstillstånd.

Både Tommy och Sonny är övertygade om att det inte är en yrkesmördare som sköt Palme.

– En yrkesmördare hade skjutit minst tre skott i huvudet på Olof Palme, hade han velat döda Lisbeth hade han skjutit ihjäl henne också, slängt vapnet, lämnat platsen - naturligtvis med ett eget vapen kavar för att skydda sig själv.

Bakom evenemanget stod flyttfirman ”Lika som bär”, som under våren kommer bjuda in till ytterligare åtminstone en föreläsning som rör Palmemordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om