Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler betalar sina böter

Antalet utfärdade p-böter ökade i Norrköping mellan 2017 och 2018. Och fler valde att betala dem.

Pengarna som kommer in på p-böter går in i verksamheten igen.

Pengarna som kommer in på p-böter går in i verksamheten igen.

Foto: Pia Molin

P-BÖTER2019-01-21 07:00

Det visar statistisk från Transportstyrelsen som Nyhetsbyrån Sirén tittat på. Det handlar om p-böter som är utfärdade på kommunala gator av kommunala parkeringsvakter, det vill säga inte p-böter utfärdade av privata parkeringsbolag.

Enligt statistiken från Transportstyrelsen utfärdades nästan 27 000 böter i Norrköping 2018, en ökning med runt 4 300 från året innan. Enligt kommunens egna beräkningar, utfärdades knappt 26 000 under 2018.

– Det kan bero på att vi inte fått de senaste siffrorna, säger kommunens parkeringschef Eva Wallner.

Enligt Transportstyrelsens statistik ökade andelen betalda parkeringsböter från 85,3 procent 2017 till 88,8 procent. Detta har genererat runt 16 miljoner kronor till kommunen. Pengar, som dels används för att dra runt verksamheten och som dels går in i kommunens gata-trafikverksamhet.

Pengar som kommer in till kommunen från parkering får inte användas som skattekälla. Som kommun får man alltså exempelvis inte införa fler parkeringsavgifter för att "dra in pengar" till kommunkassan. Men att budgetera för en summa som är ungefär lika stor varje år, som den som kommer in för felparkering, är inget konstigt, menar Olof Carlsson, verksamhetschef på tekniska kontoret.

– Det vore väldigt konstigt om man inte gjorde det. Får man in 15 miljoner kronor varje år, vore det ju dumt att inte ta med det, utan bli förvånad varje gång det kommer in.

Är det ett krångligt regelverk?

– Man skulle kunna tänka att jag inte ska få använda de här pengarna i min verksamhet, utan att de ska in centralt först och sedan avsättas någon annanstans. Men så har vi valt att inte göra.

Enligt lagen finns parkeringsavgifter till för att styra trafiken. Den som inte följer reglerna, får en bot. I Norrköpings kommun arbetar man just efter detta perspektiv: att hålla ordning på gatorna.

– Vi har de ytor vi har och förvaltar dem. Har vi en 15-minutersparkering är det för att vi vill ha ett snabbt flöde, utanför en butik till exempel. Vi jagar inte folk och vi utser inte "månadens parkeringsvakt", säger Olof Carlsson.

Han exemplifierar kommunens approach med att man inte gör som i andra städer – som Stockholm och Linköping – där man har egna parkeringsbolag och försöker få människor att välja de kommunala parkeringarna genom att locka med exempelvis rabatter.

– Vi har alltså en helt annan hållning; att hålla ordning på de parkeringar vi har.

Eva Wallner instämmer i Olof Carlssons resonemang och menar att ingen i de bästa av världar skulle parkera fel.

– Men nu är det inte så. Vårt mål är att främja trafiksäkerheten. Vi jagar inte folk som parkerar fel och vi pratar med jättemånga som parkerat fel, som kommer springande till sin bil och där vi hellre friar än fäller. Vi försöker vara trevliga, säger hon.

En uppfattning som man ibland hör är att parkeringsvakter tjänar mer ju fler de lappar. Men så är det inte, säger Eva Wallner:

– Våra parkeringsvakter får ingen provision. De tjänar inte ett skit på att skriva ut fler böter, de har samma lön oavsett hur många böter de utfärdar.

Hon menar att det skulle bli anarki om alla fick stå där de ville. Kommunen har vid flera tillfällen gått invånarna till mötes när många haft synpunkter. Som på de återkommande parkeringsförbuden.

– Folk tyckte att det var för tidigt att förbudet började gälla klockan sju, så då ändrade kommunen det till åtta, exemplifierar hon.

I dag har kommuner rätt att utfärda parkeringsböter på 1 300 kronor. I Norrköping har man dock valt att ligga på 400, 700 eller 900 kronor, beroende på vilket fel man gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!