– Nej, under 15 år tidigare, jobbade jag med tidningen Fantomen, där jag mest var manusförfattare, det vill säga att jag hittade på själva storyn, men jag ritade även en del.
– Kunskaper som jag nu tagit med mig till min nya bok om rysshärjningarna i Norrköping 1719, en bok som jag döpt till "Helvetesveckan - ett brinnande inferno" och som förhoppningsvis är tryckt och klar om tre, fyra veckor. Det vill säga i god tid före minnesdagen den 30 juli.
Varför just den här titeln?
– Därför att den veckan som ryssarna härjade här i stan, verkligen var en helvetesvecka. I princip brände de ner hela stan, innan dom for härifrån igen.
Och varför ville du skriva om detta?
– Jag är en Norrköpingsgrabb och jag tycker att den historia vi har i Norrköping, uppmärksammas för lite. Nu är det också exakt 300 år sedan rysshärjningarna skedde och det är väl inget man direkt kan jubilera om, men det är ändå ett minne att komma ihåg och därför ville jag skriva den här boken. Utan historien, har vi ingen framtid, så därför tycker jag vi måste försöka lära oss av historien.
Hur har du lagt upp boken?
– Jag har gjort mycket research och bland annat hittat mycket fakta i böcker av bland annat Björn Helmfrid och Arne Malmberg. Så alla fakta och händelser i boken, anser jag vara korrekta.
– Sedan har jag bakat in en så kallad dramadokumentär i boken, genom att jag skapat en figur, Erik Persson, en ung kille på 19 år, lite naiv, som vi får följa under den här veckan som ryssarna var i Norrköping.
Har du jobbat länge med boken?
– Själva idén till en bok om rysshärjningarna, fick jag redan för 20 år sedan, men då hann jag inte med, på grund av andra uppdrag.
– Men för fyra år sedan, blev jag med i webbyrån Skäggbyrån, och då fick jag en möjlighet att genomföra det här projektet och nu är jag snart i mål. Dessutom, tillägger Lennart Moberg, har jag fått mycket bra stöd av föreningen Gamla Norrköping i det här bokprojektet.
Kan man se någon historisk koppling mellan Fantomen och rysshärjningarna i Norrköping?
– Det är väl i så fall att Fantomens historia sträcker sig över 400 år tillbaka och rysshärjningarna skedde för 300 år sen.
– Och när det gäller Fantomen vet jag att de tidningar, där vi placerade Fantomen i historiska sammanhang, som franska revolutionen eller i Al Capones Chicago, blev väldigt populära hos läsarna.
– Så jag får väl hoppas att även den här historiska tillbakablicken på rysshärjningarna, ska locka till läsning hos Norrköpingsborna.
Kan du berätta lite om din tidigare karriär?
– Jag har varit en frilansande konstnär under hela mitt liv och gjort allt från väggmålningar till illustrationer och jag har bildsatt texter och skapat serieberättelser.
Vem har du jobbat för?
– Det är kreti och pleti, höll jag på satt säga. Allt från dagstidningar, till att jag gjort illustrationer för SVT.
Vad gör du nu för tiden?
– Nu går jag på lösen lite grann och har trappat ner. Jag tar naturligtvis uppdrag fortfarande medan jag väntar på pensioneringen.
– Men angående boken, säger Lennart Moberg, hoppas jag att den får vara med på en utställning i sommar här i Norrköping och den kanske också kan filmatiseras, men just det är ganska lösa planer.