Hovrätten: ”Uppenbar efterhandskonstruktion”.

Varken tingsrätten eller hovrätten tror på kvinnans uppgifter om att hon druckit först efter att hon kört bil och anser inte att det rör sig om en nödsituation.

Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom och dömer kvinnan till en månads fängelse.

Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom och dömer kvinnan till en månads fängelse.

Foto: Åsa Hanell

Överklagande av dom2020-03-04 20:00

Händelsen utspelade sig i efterdyningarna av några glas vin i en sommarstuga utanför Norrköping. 

Kvinnan säger sig ha hamnat i bråk med sin man under kvällen som misshandlade henne och tog både struptag och slog henne i huvudet. 

Hon bestämde sig då för att fly genom att sätta sig i bilen och köra därifrån trots att hon hade druckit alkohol. Kvinnan säger i förhör att den mesta alkoholen drack hon efter att hon kört och att hon ringde till polisen för att få hjälp, inte att anmäla sig själv.

Polisens urinprov har visat en promille på 2,11 kort efter kvinnans körning från sommarstället till ett stall några kilometer bort.

Kvinnan erkände i tingsrätten att hon hade druckit vin före körningen, men  att merparten av utslaget i urinprovet berodde på att hon satt sig och druckit ur en vinbox med vitt vin i cirka en halvtimme innan polis kom till platsen. 

Tingsrätten gick dock på åklagarens linje och dömde kvinnan till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Domstolen ansåg att uppgifterna om eftersupning, som kvinnan inte berättade om i förhören utan först i tingsrätten, var en ”uppenbar efterhandskonstruktion”. 

Kvinnan fälldes i tingsrätten för grovt rattfylleri, även om en skiljaktig nämndeman menade att hon skulle frias eftersom hon agerat i en nödsituation.

Göta hovrätt fastställer tingsrättsdomen och kvinnan döms till en månads fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!