Ovanlig fartkamera får bilister att dra på smilbanden

Midsommarfin fartkamera kan vara en trafikfara.

24 juni 2019 21:00

På flera håll i Finspångs kommun har det i helgen satts upp midsommarstänger. En ovanlig midsommarstång dök dock upp längst med riksväg 51 mellan Sonstorp och Finspång. Midsommarstången var nämligen en utsmyckad fartkamera som gjorts om inför fredagens högtid. Detta var något som Toril Nevestveit Björk delade med sig av på Facebook.

– Jag tycker det är en jätterolig grej, men visst kan det vara trafikfarligt, förklarar hon.

Toril Nevestveit Björk förklarar att fartkameran tidigare har ändrat utseende beroende på vad det är för säsong. Den har varit en tomte vid jul och var utsmyckad med påskris under påsken. Utsmyckningen av fartkameran har fått delade reaktioner på Facebook, dels att utklädningen är rolig men också att det är en trafikfara. Dock är det okänt vem det är som inte kan hålla sitt pysslande fingrar borta.

Martina Ressner, presskommunikatör på Trafikverket, förklarar att utsmyckningen kan vara en trafikfara.

– Meningen med den uppsatta kameran är att avskräcka så att bilister sänker hastigheten och om kameran är skymd kanske inte förbipasserande noterar den. Utsmyckningen är något vi starkt avråder ifrån, förklarar hon.

Utsmyckningen kan medföra att bilister antingen uppmärksammar kameran och dess tillfälliga kostym extra mycket, eller att förbipasserade inte alls uppfattar den uppsatta fartkameran, förklarar Martina Ressner, presskommunikatör på Trafikverket.

– Det är klart att det är en rolig grej, men man kanske inte förstår att kameran fyller en viktig funktion och att funktionen då försvinner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnéa Hellqvist

Ämnen du kan följa