Årets maxtemperatur uppmättes till 25,6 grader i juli. Norrköping har inte haft så blygsamma temperaturer i juli sedan 2007.
– Vi har inte fått in den här riktigt varma luften som ligger nedåt över kontinenten och oftast har temperaturen legat strax över 20 grader. Det beror på att vi har haft en svalare luftmassa med luft som kommit in från atlanten och som på så sätt har dämpat temperaturen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Juli och augusti är traditionellt sett en oväderssäsong men i år har det svala vädret inneburit färre åskoväder. Som högst har 4000 blixtar fördelat över landet registrerats.
– Det har förekommit åska men vi har haft andra somrar då det varit betydligt mycket mer åskaktivitet. Anledningen att det är lugnare är att vi inte har haft någon ordentlig högsommarvärme i landet. Åskoväder beror på kall luft från atlanten som krockar med riktigt varm luft, då kan det bildas kraftiga åskväder. Förra året hade vi många fler åskdagar då 1000 blixtar eller fler registrerades runt om i landet. I år det helt klart färre åskoväder och registrerade blixtar, säger Alexandra Ohlsson.
Än kan trenden vända enligt Alexandra Ohlsson.
– Förra året uppmättes landets högsta temperatur i Norrköping väldigt sent på säsongen, den 26 augusti, och då hade vi 32,7 grader. De som vill ha varma sommardagar kan ändå leva lite på hoppet för det är ju bevisat att riktigt varm luft kan komma in sent under sommaren.
Trots en hittills relativt åskfri sommar varnar nu försäkringsbolaget If för skadorna som ett blixtnedslag kan innebära. If får in ungefär 700 anmälda åskskador per år och omkring 17 personer behöver vårdas på sjukhus varje år till följd av blixtolyckor.
– När det åskar ska man helst hålla sig inomhus eller i andra hand sitta i en bil. Och man ska definitivt inte ta skydd mot regnet under ett träd, eftersom blixten söker höga punkter att slå ned i, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.
För att skydda sig själv och sin egendom från skador finns många metoder.
– Den enklaste och billigaste åtgärden är att dra ut alla sladdar när det åskar. Men det är ju inte alltid man är hemma. Därför är det säkrast att installera ett överspänningsskydd och en jordfelsbrytare som automatiskt slår av strömmen, säger Caroline Uliana.