Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hararna har kalasat på Anettes äppelträd

Harar har gått hårt åt familjen Isacssons fruktodling i vinter. Anette räknar med att 30-40 av äppelträden är förstörda. Men hon är inte värst drabbad. En kollega har förlorat hela sin fruktodling med 300 äppelträd till hararna. - Men det blir äppelmust i år också, lovar Anette Isacsson.

Vintern har varit tuff för fruktodlaren Anette Isacsson på Vikbolandet. Hararna har gnagt sönder 30-40 av hennes äppelträd.

Vintern har varit tuff för fruktodlaren Anette Isacsson på Vikbolandet. Hararna har gnagt sönder 30-40 av hennes äppelträd.

Foto: Forsby Jan

ÖSTRA STENBY2010-04-22 03:00
I drygt tio år har hon drivit ekologisk fruktodling på familjens gård, Valterstens Mellangård i Östra Stenby på Vikbolandet. Men aldrig tidigare har Anette upplevt en liknande vinter, med det snödjup som har varit och med en vinter som aldrig ville ta slut. Aroma - en favorit
Snön låg så hög att hararna har kunnat hoppa över harstaketet och ta sig igenom de glesare maskorna i viltstängslet, för att äta av fruktträdens bark och grenar. Av de 200 träd som finns i odlingen, är 30-40 stycken ringbarkade och Anette har tvingats att ta av trädens kronor. Det är bara stubbarna kvar.- Förhoppningsvis kommer några av träden igen och bildar nya kronor, men det kan ta några år säger Anette Isacsson.Hararnas favoriter bland äppelträden har varit Aroma, Cox Orange och Karen Schneider. Barken och grenarna från Åkerö har tydligen inte smakat lika bra, för de träden har lämnats i fred, berättar Anette.- Hararna verkar inte heller ha varit så intresserade av päron- och plommonträden, inte heller av bigarråerna, säger Anette.Hönsnät nästa vinter
Hon såg några av hararna under vintern och försökte att göra vad hon kunde, bland annat genom att lägga ut lösa grenar till hararna att äta och genom att hänga upp tygtrasor indränkta i citronella, som är en eterisk olja. Runt några av trädstammarna satte Anette också skydd.- När träden förstörs går skörden förlorad. Ett bra äppelträd kan ge 75 kilo på ett år och jag kan få 25 kronor per kilo. Dessutom handlar det om stora arbetskostnader.Men Anette har lärt sig sin läxa. Nästa vinter ska hon säkra sin fruktodling med hönsnät. Det har en kollega i Enköpingstrakten gjort och sluppit besök av hararna den här vintern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om