Därför har man nu ansökt hos Länsstyrelsen, om att få sätta upp två kameror i samband med en fälla, som man tänker sätta upp.
– Ändamålet med övervakningen är att dels via den ena kameran som installeras utanför fällan kunna avgöra, när fällan besöks av vildsvin av rätt ålder och storlek, förklarar veterinär Bengt Röken som är med och håller i projektet. Den andra kameran blir riktad in mot fällan för att vetenskapligt kunna dokumentera fångade vildsvins beteende.
Men de fångade vildsvinen kommer inte att dödas?
– Nej, när djuren fångats, kommer de att vägas könsbestämmas och förses med öronmärken innan de frisläpps igen. Det hela ingår i ett forskningsprojekt, där vi vill kolla upp grisarnas beteende, eftersom det inte finns någon modern forskning runt detta.
– Det vi vet är att unga vildsvin som är cirka ett år, lämnar mamman och det är dom små som man anser gör störst skada i grödor, på kyrkogårdar, golfbanor med mera. Det är alltså inte de klokare suggorna som går ut på såna platser med sina minsta kultingar, för suggorna har blivit skrämda så mycket av jägare att de aktar sig för såna utflykter.
Men det är de unga som ni ska forska om?
– Ja, för egentligen vet man för lite om de unga grisarna och det har inte gått så bra att följa deras rörelser. Men meningen med det här projektet är att vi dels ska märka upp de infångade grisarna med märken i olika färger, dels i nästa steg kommer vildsvinsforskare in i projektet och söka pengar för att sätta in GPS-sändare i öronen på de infångade smågrisarna, i viktklassen 30-40 kilo.
Läs mer i måndagstidningen.