Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Handlingskraft i bygden löste förskolekrisen

Det var nära att ytterligare en avdelning skulle inhysas på den redan trånga förskolan i Östra Ryd. Men genom handlingskraft i bygden kunde idrottsföreningens klubbhus förvandlas till förskola.

På besök. Emilia sitter i soffan och småpratar med kommunchef Pia Öhlund.

På besök. Emilia sitter i soffan och småpratar med kommunchef Pia Öhlund.

Foto: Louise Åsenheim

Östra Ryd2017-10-09 18:02

Under måndagseftermiddagen var barn- och utbildningsnämndens ordförande Kjell Eriksson (S) och kommunchef Pia Öhlund på plats för att offentligt tacka byalaget och Östra Ryds IF för insatsen.

– Östra Ryd har ett kännetecken och det är att man står upp för sin bygd. Ni stäckte ut en hjälpande hand och det tycker vi är oerhört värdefullt, säger Kjell Eriksson.

Att kommunen skulle hyra idrottsföreningens klubbhus började diskuteras i våras, men när man insåg hur mycket arbete som krävdes för att få lokalerna godkända var det nära att allt gick i stöpet. En vecka före midsommar gick det ut ett brev till alla föräldrar om att de skulle tränga ihop fyra avdelningar i den gamla förskolan.

– Vi hade ingen lösning då, men det hann hända grejer under sommaren, säger Maria Palmgren, förskolechef.

Ulric Nilsson, som är byalagets ordförande och har barn på förskolan, sticker inte under stol med att om han inte tagit upp saken med kommunledningen hade klubbhuset inte varit "ombyggt" till terminsstart.

– Kommunchefen Pia Öhlund ska också ha en guldstjärna för att hon vågade satsa på en okonventionell lösning, säger han.

Ulric och Sverker Johansson i byalaget/Östra Ryds IF fick i uppdrag och verkställa det hela och genom sina affärskontakter lyckades de få snickare, elektriker och andra hantverkare att boka om sina semestrar för att få jobbet gjort i tid.

– Man säga att de alla har en koppling eller känsla för orten, säger Ulric.

För Östra Ryds IF innebär lösningen att de inte kan använda lokalerna till sin verksamhet eller hyra ut den till andra. Men många i föreningen är själva föräldrar, eller kanske blir det en dag.

– Vi hade ett medlemsmöte och det var oerhört enhälligt att vi skulle göra det här, säger Anton Fagerstedt, ordförande i ÖRIF.

Fotnot: Lösningen är tillfällig och en permanent sådan ska finnas inom 1,5 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om