Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska diken underhållas

På onsdagen samlades ett 50-tal personer ute på Vikbolandet för att titta närmare på moderna metoder för dikesunderhåll: något som är viktigt för en framtid där nederbörden kan komma att öka.

Demo. Intresset var stort när man demonstrerade rörspolning vid Lyngsjöån. 160 meter in i dräneringsröret kom man.

Demo. Intresset var stort när man demonstrerade rörspolning vid Lyngsjöån. 160 meter in i dräneringsröret kom man.

Foto: Patrik Selsfors

ÖSTRA NY2017-09-29 10:00

Vi befinner oss vid middagstid på onsdagen intill Lyngsjöån i närheten av Hasselö gård ute på Vikbolandet. Här har 50-talet människor samlats till en dag som vigts åt dikesunderhåll. Här arrangeras demonstrationer av några nya tekniker som underlättar detta men som dessutom ska vara mer miljövänligt och inte påverka omgivningarna lika mycket som äldre metoder. Detta är viktigt inte minst i skenet av klimatförändringar som kan innebära ökad nederbörd.

Per Lindmark från länsstyrelsen finns på plats och förklarar vad dagen handlar om.

– Länsstyrelsen Östergötland och Lyngsjöns vattenavledningsföretag har fått stöd av Jordbruksverket för att genomföra den här demonstrationsdagen. Syftet är att inspirera till diskussioner om vattenkvalitet och mer miljövänligt underhåll av dikena, berättar Per Lindmark som menar att det inte alltid har varit miljötänk i fokus när det gäller dikesunderhåll:

– Ett exempel är att klippa bort vegetation och lyfta bort istället för att gräva eller att kanske inte underhålla hela diket utan endast de delar där det rasat eller sedimenterat.

Det här med diken är något som de flesta kanske sällan tänker på men det är många människor som är involverade i att hålla dessa i skick.

– Det finns omkring 9000 mil diken i Sverige och dessa sköts av 40 000 - 50 000 vattenavledningsföretag där aktivitetsgraden är väldigt olika, upplyser Per Lindmark som tillägger att Lyngsjöns vattenavledningsföretag är väldigt aktiva.

– De sköter sig väldigt bra och är mycket välordnade.

Krister Hellström från Lyngsjöns vattenavledningsföretag beskriver aktivitet med att hålla dikena i trim som en nödvändighet.

– Vi har varit tvungna annars svämmar vi över. Vi har ett 36 kvadratkilometer stort uppbördsområde och allt regn som faller där kommer till detta område, det blir enorma mängder vatten, berättar Krister Hellström.

– Vi vill ju hitta metoder som är skonsamma för miljön men också kostnadseffektiva, ett exempel är klippning av diken som vi hållt på med i åtminstone 20 år, vi vill inte röra kanterna för rasrisken och då fungerar detta jättebra.

Sedan följer demonstrationer på plats av flera tekniker, bland annat rörspolning (där dräneringsrör rensas av ett spolvattensystem), fräsning av bottenvegetation och upptag av sediment. Att döma av intresset är det nog inte omöjligt att vi får se liknande fordon i markerna framöver.

Vid parkeringen står Bosse Lindström och ska precis skicka upp en drönare med vidhängande kamera.

– Jag ska filma det här och så kommer det att läggas ut på hemsidor, då är drönaren ett bra hjälpmedel när det gäller översiktsbilder ellr att filma från vinklar som inte är möjliga annars, berättar Bosse Lindström innan han skickar iväg drönaren för att zooma in vad som händer längre bortåt fältet.

Lyngsjön

Lyngsjön var en sjö i Östra Ny socken på omkring 1000 hektar som torrlades helt 1930.

Den betraktades innan regleringarna som en sjö med rikligt fiske och rikligt fågelliv.

Lyngsjöns vattenavledningsföretag

Mellan 1976 och 1982 undersöktes förutsättningarna att pumpa ut vattnet från det lågt belägna markområdet.

Det resulterade i Lyngsjöns vattenavledningsföretag av år 1983.

Företaget har idag 26 andelsägare. En årsstämma utser styrelsen som bland annat har till uppgift att förvalta dikningsföretaget.

Källa: Lyngsjöns vattenavledningsföretag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!