Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Syndens näste"fyller 70

Ett "syndens näste" i Östra Husby firar 70-årsjubileum.
Det handlar om Östra Husby Bygdegård som jubilerar och gör det med en festlighet på lördagkväll, med mat, sång och dans.

På lördag firar Östra Husby bygdegård 70-årsjubileum och ordförande Artur Wadman kan glädja sig åt att drygt 80 av föreningens 150 medlemmar kommer till firandet.
Foto: Emelie Gustafsson (praktikant)

På lördag firar Östra Husby bygdegård 70-årsjubileum och ordförande Artur Wadman kan glädja sig åt att drygt 80 av föreningens 150 medlemmar kommer till firandet. Foto: Emelie Gustafsson (praktikant)

Foto:

ÖSTRA HUSBY2005-10-07 06:00
Men att den prydliga bygdegården skulle vara ett syndens näste fordrar en närmare förklaring:
- Uttrycket härrör sig från åren innan man byggde Östra Husby bygdegård på 1930-talet och det var prosten Axelsson som helt enkelt ville stoppa hela projektet, säger föreningens ordförade Artur Wadman.
- Och enligt protokollen lade sig prosten i ärendet och han försökte få kommunfullmäktige att fatta ett beslut om att "ett sådant syndens näste, skulle man bevara traktens ungdom ifrån".
- Det var just ungdomsföreningar, politiska partier och andra föreningar som var i stort behov av en lokal, som så småningom, trots prostens varningsord, byggdes upp.

<B>+ Blev huset ett syndens näste?</B>
- Det kan man nog inte påstå, ler Artur Wadman. Inte mer än att det anordnades dans, bio och föreningsmöten i lokalerna.
- Under åren har vi haft bibliotek via ett bokskåp i huset och det har visats bio sedan 1940-talet och gör det fortfarande. I fjol slog man rekord med 173 betalande på en av föreställningarna, mycket beroende på att vi får de nya filmerna lika fort hit som in till Norrköping, tack vare vår duktiga arbetsgrupp för filmvisandet.

<B>+ Det har inte alltid varit guld och gröna skogar?</B>
- Nej, det var ekonomiskt svåra år för bygdegården på 1970- och 80-talen och 1986 beslutade man upphöra med verksamheten och sälja eller riva bygdegården. Då grep en grupp entusiaster in och räddade lokalerna och det är vi tacksamma för idag, när bygdegården har en bra ekonomi och mycket verksamhet, fastslår Artur Wadman.
- Vi har tre fasta hyresgäster i Vuxenskolan, Bråvalla IK och Framtid Vikbolandet. Dessutom har pensionärerna i PRO och SPF dans och kortspel i lokalerna och även Söderköpings motionsdansare är här en gång i veckan.
- Och Bråvalla IK har många populära aktiviteter där man inte minst märker av kickboxningen. Något som damlaget i fotboll sysslar med och där det är så många deltagare att de ibland får hyra stora salen och även foajén för att få plats med alla "boxare"!
- Vuxenskolan har också många uppskattade aktiviteter, som exempelvis datakurser och släktforskning. Och vi pensionärer kommer i vinter att ha en cirkel om gamla "Stor-Sverige", som omfattade Polen och norra Tyskland. Vår tanke är att först ha en studiecirkel om dessa områden och sedan åka dit på studiebesök nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om