Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mögelliknande lukt gör att skolan flyttar till moduler

I flera år har Vikbolandsskolan dragits med en mögelliknande lukt i lokalerna. Nu ska hela skolan renoveras och i höst flyttar 300 elever till paviljonger. "Det är nödvändigt och vi är jätteglada att vi får en frisk skola sen", säger Gunilla Angström, rektor på skolan.

Matsalen kommer att renoveras under sommarlovet men kommer inte vara klar tills höstterminen startar. De två första veckorna får eleverna äta i sina klassrum.

Matsalen kommer att renoveras under sommarlovet men kommer inte vara klar tills höstterminen startar. De två första veckorna får eleverna äta i sina klassrum.

Foto: Louise Åsenheim

Östra Husby2022-06-05 15:00

Det är många år sen de första tecknen kom på att något inte stod rätt till i miljön på Vikbolandsskolan. En del personal fick huvudvärk och andra kände en märklig lukt.

– Vi tog upp golvet i några isolerade områden då. Utifrån det så valde man att göra mätningar på hela skolan och då uppmärksammades att det var problem, säger Gunilla Angström.

– Mätningarna visade på att ämnen i golvet avger en lukt som är mögelliknande och kan vara besvärande. Det är olika från person till person hur mycket man märker av det, säger Emelie Lagerwall, biträdande rektor och ansvarig för den kommande flytten.

Resultatet av mätningarna blev att de fick "plombera" tre klassrum och ersätta med paviljonger, och även personalrummet stängdes av. Renoveringen av det sistnämnda blev ett pilotprojekt där förvaltningen skulle se hur omfattande åtgärder som skulle behövas.

Hur har det varit att jobba här i väntan på renovering?

– Det har gått bra. Vi har inte haft många som larmat om ohälsa, de flesta inte alls. Men vi har sagt till alla, både personal och elever, att höra av sig om man känner något, säger Gunilla Angström.

Mikael Lundström, projektsamordnare på samhällsbyggnadskontoret, förklarar att problemen har sin grund i byggkonstruktionen som man använde i början av 70-talet då skolan byggdes.

– I konstruktionsbetongen finns det en syll i tryckimpregnerat virke, och när den kommer i kontakt med fukt så kan den avge lukt, vilket hänt i det här fallet. Man kan förknippa lukten med mögel, med det är inte det.

– Det är en icke angenäm doft, men den är inte farlig. Det är om du är astmatiker eller är överkänslig som du kan känna en irritation, säger Mikael Lundström.

Den stora renovering som krävs för att åtgärda problemet gör att hela skolan, från årskurs fem till årskurs nio, måste tömmas på elever och personal under två år.

– Vi måste bryta upp alla golv och jobba oss ner 20 centimeter för att byta ut alla syllar till plåtsyllar. Sen bygger vi upp ett nytt golv som är ventilerat, så att all eventuell lukt kommer att sugas ut. Det är ett omfattande jobb och det är därför skolan måste evakueras, säger Mikael Lundström. 

Exakt vad renoveringen kommer att kosta är oklart just nu med det finns avsatt en budget på 50 miljoner. Då är hyran av paviljongerna inte inräknat.

– Vi vet inte säkert att det kommer upp i 50 miljoner men vi jämför med renoveringen av Enebyskolan, som var ungefär av samma dignitet och hade ungefär samma problem.

– Sen om det blir 40 eller 50 miljoner vet vi inte. Men man kan alltid stöta på problem när man börjar riva och slita i saker. Det är sånt vi inte kan förutse.

Finns det risk att fler skolor behöver göra samma typ av renovering?

– Inte vad vi vet just nu, men det kan absolut finnas. Det här är andra skolan där det uppdagas och vi kommer naturligtvis kolla vad vi har. Vi måste göra någon form av inventering. Men det är enormt mycket hus i kommunen så det är ett jättejobb, säger Mikael Lundström.

Paviljonger på totalt 4 000 kvadratmeter ska ersätta skolan och har nu placerats på en grusplan som tidigare varit parkeringsplats vid Bråvalla Idrottsplats. Förskoleklass upp till årskurs fyra, samt matsal, idrott och slöjd kommer vara kvar på skolans område då de håller till i separata hus. Alla andra specialämnen som musik, no och hemkunskap, följer med till paviljongerna.

– Vi har suttit med arkitekterna och paviljongleverantör och haft en dialog om exakt vad vi behöver. De har kundanpassat för oss och det har varit ett omfattande detaljjobb kan jag säga, säger Emelie Lagerwall.

Hur blir det med skolgård där?

– Bråvalla har ett utegym och en multiarena som vi får nyttja. Sen kommer det att bli pingisbord på gårdarna och eventuellt några målningar på asfalten. Det blir också bänkar och lite "hängytor" så det finns att göra, säger Emelie Lagerwall.

Det kommer också att bli två elevfik i paviljongerna som gör att det blir större möjligheter till inneraster.

Hur har föräldrarna reagerat på flytten?

– De har fått löpande information länge och vet att det är nödvändigt. Det har varit lugnt skulle jag säga.

– Vi ser ju positivt på att vi får komma tillbaka till renoverade lokaler och även paviljongerna är nybyggda och fräscha. Så det är ett jättelyft, säger Gunilla Angström.

Renoveringen

En syll är det som husets väggar byggs upp från. Tryckimpregnerat trä i syllarna är metod som användes framför allt på sjuttiotalet. Detta har dock visat sig leda till stora problem. När tryckimpregnerat trä kommer i kontakt med fukt avges ämnen med en mögelliknande lukt som kan vara besvärande.

På Vikbolandsskolan kommer golven bryts upp, syllarna ersättas med plåtsyllar och det nya golvet får ventilation. Skolan får också nya ytskikt.

Enebyskolan har tidigare genomgått samma typ av renovering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!