Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Helt strandsatta"

Den som bor i Östra Husby och vill sätta in pengar på banken kan bli tvungen att åka de dryga två milen in till Norrköping. Den 31 juli lägger Svensk Kassaservice ner sin verksamhet, och även lantbrevbärarna hotas.  - De äldre som inte har bil och internet blir ju helt strandsatta om man tar bort tjänsterna, säger Ingegerd Klinthäll, frivillig på Röda Korset.

Ulrika Björkdahl (till höger) jobbar vägg i vägg med Svensk Kassaservice och tycker att det är sorgligt att man ska stänga kontoret. Här klipper hon Elisabet Klavefors.

Ulrika Björkdahl (till höger) jobbar vägg i vägg med Svensk Kassaservice och tycker att det är sorgligt att man ska stänga kontoret. Här klipper hon Elisabet Klavefors.

Foto: Kjellberg Anita

ÖSTRA HUSBY2008-05-13 03:00
I slutet av året ska Svensk Kassaservice vara nedlagt. Många kontor läggs ned redan den 31 juli, och kontoret i Östra Husby är ett av dem. Lantbrevbärarnas framtid är också oklar.På Röda Korsets frivilligverksamhet är man orolig över vad förändringarna kommer att betyda för de äldre som inte använder sig av internet. För dem betyder lantbrevbärarna mycket, eftersom det är så de sköter sina bankärenden.- Om tio år kan alla det här med internet men idag är det ju många gamla som inte ens har en dator. Alla har ju inte bil heller, säger Siv Hellström som är frivillig på Röda Korset.Post- och Telestyrelsen, PTS, kan inte ge klara besked om huruvida lantbrevbärarna ska fortsätta hantera kontanter.Inga svar
- Vi vet inte hur det blir med lantbrevbärarna efter den sista november, säger Sten Selander på PTS. Vem man ska vända sig till för att göra in- eller utbetalningar finns det inte heller något svar på i dagsläget, men det kan bli så att man måste åka till Norrköping för att sköta sina bankärenden.- Ska de gamla behöva använda färdtjänsten för att betala räkningarna? undrar Ingegerd Klinthäll, frivillig på Röda Korset.Sten Selanders råd till de boende i Östra Husby är att ge sig till tåls, eftersom upphandlingen inte är klar ännu.- Man måste ge aktörerna på marknaden tid att prata sig samman, säger han.Privata företag
Man hoppas från PTS sida på en lösning där privata företag går in och tar över de tjänster som förut tillhandahållits av Posten och Svensk Kassaservice. Målet är att man inte ska behöva gå in och styra, men kommer inte de privata företagen fram till någon lösning så går PTS in och kompletterar nätet av bankkontor. Men det kan alltså bli så att man måste åka upp till tre mil för att sköta sina bankärenden.Ulrika Björkdahl jobbar vägg i vägg med Svensk Kassaservice, och hon tycker att det är dåligt att man lägger ner kontoret.- Jag använder mig mycket av det, eftersom det är så nära. Men nu har vi ju i alla fall en bankomat, så att man kan ta ut pengar. Det har vi inte haft förut så det är ju bra. Men jag tycker synd om alla äldre som kanske inte vågar ha uttagskort och inte har datorer hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om