Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från lustspel till - Tjechov

Från lättsamma lustspel till dramatisk teater, kan steget tyckas långt.
Inte längre dock än att föreningen Vikbolandsspelet i höst lämnar lustspelen åt sitt öde och tar sig an Björnen av Anton Tjechov.

Det repeteras för fullt på Föreningens Vikbolandsspelets nya pjäs, som i höst för första gången handlar om en dramatisk talteater i form av Björnen av Anton Tjechov. Från vänster ses aktörerna Margareta Gustavsson, Hans-Ola Danielsson och Fredrik Pettersson.
Foto: Niclas Sandberg (011-200 464)
niclas. sandberg@folkbladet.se

Det repeteras för fullt på Föreningens Vikbolandsspelets nya pjäs, som i höst för första gången handlar om en dramatisk talteater i form av Björnen av Anton Tjechov. Från vänster ses aktörerna Margareta Gustavsson, Hans-Ola Danielsson och Fredrik Pettersson. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se

Foto:

ÖSTRA HUSBY2005-09-08 06:00
- Vi tyckte det skulle vara roligt att göra något annat efter alla år, säger Hans-Ola Danielsson i föreningen, och då fastnade vi för den här enaktaren av Anton Tjechov och en annan nyhet i höst är att vi tänker spela den på Smedstorps magasin, som är mitt eget gamla ombyggda spannmålsmagasin.

Mustig soppa
- Dessutom ingår en tallrik mustig soppa i entrépriset och som vi tänker servera i det likaledes ombyggda traktorgaraget, tillägger Hans-Ola Danielsson. Och om älgjakten blir lyckad, kan det hända att det blir en köttsoppa för publiken efter föreställningen.

<B>+ Har ni lagt lustspelen på hyllan för gott?</B>
- Nej, inte alls, försäkrar Margareta Gustafsson. Till våren kommer det åter ett lustspel här i Östra Husby, som heter "Panik på Posten", så den här mer dramatiska pjäsen är helt enkelt något vi vill prova på och det är första gången sedan starten 1984 som föreningen framför ren talteater utan musik.

<B>+ Blir det många föreställningar?</B>
- Vi har bokat in åtta föreställningar med plats för 40 personer per föreställning uppe på logen och med premiär den 29 oktober, säger Fredrik Pettersson, den tredje aktören i den här pjäsen som regisseras av Anders Sjöholm, mångsysslare inom teaterns värld.
- Vi har redan kommit igång med repetitionerna sedan några veckor och så här långt känns det riktigt roligt och spännande med talteater, efter alla lustspel under tidigare år, framhåller Hans-Ola Danielsson.


<span class=Rub1>Sökes: plåtslagare

<span class=Ing><B>ÖSTRA HUSBY
- Jag har så mycket jobb framöver, att jag nyanställer en medarbetare i höst och då blir vi tre heltidsanställda.
Det säger Niclas Bylund, som driver företaget Plåt-Niclas AB i centrala Östra Husby i Vägverkets gamla lokaler.</B>

- Det har försvunnit plåtföretag i Norrköping, så just nu finns det mycket jobb för oss plåtslagare, säger Niclas Bylund och jag har även en hel del kunder inne i Norrköping, bland annat fastighetsbolag.

<B>+ Och det kan vara ganska omväxlande uppdrag ni får?</B>
- Ja, så ibland, när jag får laga en traktorskärm åt en lantbrukare eller löda en trasig kaffepanna, som jag gjorde nyligen, känner jag mig som en gammaldags bysmed som får ta sig an de mest skiftande uppdrag inom plåtslageri och det är ju bara roligt.
- För mitt i alltihop fick jag göra ett uppdrag till en kund i Schweiz, så det är verkligen stor bredd på uppdragen.
- Och kvalitetsbehovet skiftar också rejält, allt från kunder som bara vill att man i stort sett ska sätta upp en plåt med ett par skruvar till uppdrag där länsantikvarien är inblandad i k-märkta byggnader och där kvaliteten är mycket noggrann. Exempelvis som nu framöver när vi ska göra plåtjobb på Drothems kyrka i Söderköping.
- Mitt största problem som företagare är att hitta kompetenta plåtslagare, för de börjar bli en bristvara och det finns många äldre som skolat om sig. Det här jobbet kan ju vara ganska skitigt och på vintern riktigt kallt om man jobbar utomhus, så man måste vara lite slagtålig i den här branschen...


<span class=Rub1>Då sa pastorn ja tack

<span class=Ing><B>ÖSTRA HUSBY
- Jag tyckte att föreningens verksamhet här i Östra Husby lät lockande med bland annat ett bra fungerande ungdomsarbete och därför tackade jag ja till erbjudandet att bli pastor här.</B>

Det säger Anton Sjöström, 26, från en liten by utanför Umeå och som sedan i somras är ny pastor för EFS-församlingen och dess 75 medlemmar i Östra Husby.
En församling som har gamla rötter, då den bildades redan den 25 februari 1870, för 130 år sedan, och idag inte minst är känd för det omfattande ungdomsarbetet med scouter och barnverksamhet.

<B>+ Men vad innebär EFS egentligen?</B>
- Det står ju för Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och föreningen i Östra Husby är en fristående missionsorganisation inom Svenska kyrkan. Så jag är utbildad präst inom Svenska kyrkan, men jobbar nu alltså inom EFS, förklarar Anton Sjöström.

<B>+ Vad ägnar du dig helst åt på fritiden?</B>
- Musik är något jag tycker mycket om och faktum är att jag först utbildade mig till musiklärare. Därefter fortsatte jag som systemvetare och då valde jag även teologi som ett extra ämne och så småningom blev det enbart teologiska studier på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala.

<B>+ Något speciellt som är aktuellt inför din första höst hos EFS i Östra Husby?</B>
- Ja, vi arrangerar en så kallad Alphakurs med start i dag torsdagen den 8 september, tillsammans med Pingstförsamlingen på Vikbolandet och Sensus studieförbund och det handlar om en introduktionskurs i den kristna tron och det är bara att dyka upp här, för den som är intresserad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om