Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dop- och bruklänningar ställs ut

ÖSTRA HUSBY2007-06-22 06:00
På söndag invigs en mycket speciell utställning i Östra Husbys bibliotek. En utställning som omfattar ett 40-tal dop- och brudklänningar från 1800-talet och fram till våra dagar.
Utställningen är dessutom starten på ett antal programkvällar, som pågår ända fram till 9 augusti och som behandlar olika ämnen angående bröllop och dop.

- Alla klänningarna är inlånade och vid varje klänning finns nedskrivet dess historia, som besökaren får ta del av, berättar Eija Vartiainen som är konstnärlig idédrivare och en av kvinnorna som ansvarar för utställningen.
En utställning som enbart omfattar klänningar med anknytning till Vikbolandet. Dessutom finns även ett par brudskor med liksom några brudkronor, ett doptäcke och en doppåse från 1800-talet samt ett stycke tyg från 1700-talet, av den sort som användes till doptäcken.
- Huvudsyftet är att visa hembygdens historia genom viktiga textilier, kopplade till viktiga händelser i kvinnors och barns liv, som bröllopet och dopet, fortsätter Eija Vartiainen medan hon och flera andra fortsätter att färdigställa utställningen inför invigningen på söndag.
När man kommer in i bibliotekets bildsal, möts man av klänningar som hänger både högt och lågt. Salen är nämligen åtta meter hög och vissa klänningar har hamnat väldigt högt och en del på golvnivå.
- VI har helt enkelt försökt utnyttja hela rummet rymd på ett spännande sätt och med mycket god hjälp av serviceteknikern Micke Bandemo, säger Eija Vartiainen
Det blir bibliotekschef Birgitta Hjerpe från Norrköpings stadsbibliotek som inviger utställningen, där musikpedagog Karin Månsson också kommer att sjunga och spela dop- och bröllopssånger.
Angående programkvällarna har de följande rubriker: 28/6: Bröllopsfrisyrer genom tiderna, 5/7: Dopet i kyrklig tradition, 12/7: Löftena och ringväxlingen vid kyrklig vigsel, 19/7: Brud- och dopblommor förr och nu, 26/7: Seplmansmusik vid bröllop, 2/8: Borgerligt alternativ, 9/8: Östra Stenby brudpäll, återskapad från 1300-talet.
Förutom Eija Vartiainen och biblioteket arrangeras utställningen och programkvällarna av Studieförbundet Vuxenskolan, Östra Husby pastorat, Sensus studieförbund och Kuddby pastorat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om