Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags för lustspel

Damfotbollen är i fokus vid VM i Frankrike - och i sommarens lustspel ”Däng’en i svacka” i Östra Husby, med premiär på fredagkväll.




Hela ensemblen tillsammans med regissören Annika Litzén, längst ner till vänster, inför premiären av lustspelet "Dängén i svacka".

Hela ensemblen tillsammans med regissören Annika Litzén, längst ner till vänster, inför premiären av lustspelet "Dängén i svacka".

Foto: Sören Boström

ÖSTRA HUSBY2019-07-11 14:00

– När vi för 1,5 år sedan började spån om handlingen i det här lustspelet och valde damfotboll som ingrediens, hade vi förstås ingen aning om succén med damfotbolls-VM i Frankrike just nu, säger Hans-Ola Danielsson, när vi träffar honom och Margareta Gustavsson inför premiären av årets lustspel hos föreningen Vikbolandsspelet.

– Men visst känns det som VM-succén spelat oss i händerna inför det här lustspelet, även om det handlar om något helt annat än dagens fotboll.

Kan man se lustspelet även om man inte älskar fotboll?

– Absolut, säger Margareta Gustavsson. Visst är det hel del fotboll i lustspelet, men också mycket sång, dans och kärlek bland annat.

Och själva handlingen mer i detalj?

– Den handlar i grunden om när unga kvinnor på 1930-talet plötsligt också ville börja spela fotboll på riktigt och inte bara hålla på med husmodersgymnastik och liknande.

Varför så länge sedan?

– Först hade vi tänkt och skriva om konflikter mellan herr- och damfotbollen på 1970-talet, då Bråvallas damfotboll startade. Men när vi intervjuade spelare från den tiden, visade det sig inte var några konflikter alls med herrfotbollen.

– Så kunde vi inte ha det i vårt lustspel. Där måste ju finnas en konflikt, och därför gick vi tillbaka till 1938, för där hittade vi konflikterna!

Och namnet Däng’en i svacka?

– Det var ett uttryck som någon av våra medlemmar hade hört om fotbollsplanen förr i tiden. De var inte så plana på den tiden, utan det kunde vara en svacka mitt på planen och den svackan kunde man utnyttja under matcherna vid behov. Och det uttrycket tog vi fasta på i lustspelet.

Återigen är det Annika Listén som svarat för regin och koreografin, precis som vid förra lustspelet för tre år sedan:

– Och det har jag gjort med stor tacksamhet, säger hon. För sommar och lustspel känns som de hör ihop och med ett nyskrivet manus och nu tycker jag vi fått till en glädjefylld föreställning, efter att vi lagt ner ett seriöst och hårt arbete.

Svenska kyrkan sponsrar årets lustspel, genom att på arbetstid låta Martin Riessen, organist i Östra Husby kyrka till vardags, få sköta musiken.

– Så här långt känns det väldigt kul och inspirerande att få vara med i ett sånt här lustspel. Lite annorlunda än mitt vanliga arbete, fastslår Martin Riessen som spelar orgel och dragspel i lustspelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om