Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ljus och vind lockar till Österlen

Det sägs att det speciella ljuset är det som lockat konstnärer till Österlen i århundraden. På senare tid har konstnärerna och kultureliten fått sällskap av allt fler vanliga semesterfirare. De kommer för det vackra landskapets, och de långa, vita strändernas skull. Och somliga även för den speciella vinden.

Backarna kring Ale stenar är särskilt lämpade för skärmflygning. Här kan man gå kurser, eller följa med upp på en tandemflygning.

Backarna kring Ale stenar är särskilt lämpade för skärmflygning. Här kan man gå kurser, eller följa med upp på en tandemflygning.

Foto:

Österlen (TT Spektra)2007-08-25 06:00
Vinden rasslar i skärmflygarens enorma segel och på nära håll inser man plötsligt att det måste vara en konst att hålla ordning på alla linor och tampar i en skärmflygares utrustning.
Vill man prova på en tandemåkning där någon annan håller reda på vindar och tampar har man kommit rätt, för Österlen är något av skärmflygarnas Mekka.
Området kring Ale stenar lockar inte bara en massa turister med vacker utsikt och mystiska stensättningar. Hit kommer även skärmflygare från stora delar av världen för att kasta sig ut i vindarna, som alltså lär vara speciellt välanpassade för skärmflygning.

Magiskt
Jag har dock inte kommit hit för vindarnas skull, men utsikten från Hammars backar har något magiskt över sig som jag trots att jag tillbringat somrarna här i över tjugo år fortfarande inte kan få nog av. Och ska man guida goda vänner på Österlen under turistsäsongen är Hammars backar ett stenkast från Ale Stenar ett bättre alternativ för att behålla mystiken.
Här har man nämligen stor chans att vara i det närmaste ensam till skillnad från turistmagneten Ale Stenar som numera återfinns på tio i topplistan över landets mest besökta turistmål. Här kastar sig plötsligt det annars så snällt rundade backarna tvärt ner i havet och den abrupta avslutningen på landskapet - i kombination med kastvindarna - tar andan ur.

Historiens vingslag
De som är historiskt intresserade har kanske även upplevt den hisnande känslan i historiens vingslag borta vid Ale Stenar med sin mystiska stensättning.
Forskarna har länge haft vitt skilja teorier om allt från gravsättning till offerplats, men verkar nu ha kommit fram till att stenarna med sin strategiska placering har fungerat som ett slags solur och almanacka. I tusentals år har de stått resta i samma position år ut och år in.
Det lilla pittoreska fiskeläget Kåseberga strax nedanför där man köper rökt makrill och annan fisk från havet har sett en desto större förändring. Bara under de senaste åren har det förr så sömniga fiskeläget begåvats med bland annat en tjusigare restaurang och här är numera svårt att hitta en parkeringsplats i juli. I övrigt är det häpnadsväckande att Österlen trots sin popularitet och sin geografiska litenhet kan svälja så mycket sommargäster utan att verka det minsta överbefolkat.

Vit sandstrand
Här kan man faktiskt fortfarande ta en tidig morgonpromenad på en milslång, vit sandstrand utan att möta en enda människa. Och inte ens när julisolen gassar som mest blir det trångt mellan handdukarna på stränderna kring Sandhammarens fyr.

Stämningen drar
Men den lite ödsliga stämningen som präglar vistelsen här är kanske mest av allt en chimär, för när vi försöker få ett bord för att äta stenugnsbakad pizza på Friden är det knökfullt i bokningslistorna och vi får veta att man måste boka en vecka i förväg. Det lilla pensionatet och gårdskrogen strax utanför Södra Mellby, belägen i en gammal äppellund där den gropiga grusvägen tar slut, har blivit omåttligt populärt sedan den forna pizzabagaren från stockholmsförorten Fruängen flyttade hit och öppnade pensionat och pizzeria. Hans eget blodtryck sjönk drastiskt när han bytte betongdjungel mot äppellund, men arbetsbelastningen verkar allt annat än fridfull. Förra sommaren fick man bygga ut för att kunna ta emot fler pizzasugna gäster, men inte ens den nya tillbyggnaden tycks vara tillräcklig. Visst är pizzorna goda, men förmodligen är det lika mycket stämningen som drar gäster. Det är stämningen som gör hela Österlen, vare sig man kommer hit för att vandra på milslånga stränder, besöka trädgårdar eller kasta sig ut från en kustnära kulle för att se om vingen bär.
Fakta/Österlen:
Bästa tiden att åka: Under sommarmånaderna råder full aktivitet på Österlen. Många småbutiker håller bara öppet under sommaren, men vill man uppleva det verkligt ödsliga Österlen bör man åka hit efter att skolorna börjat.
Resa dit och runt: Österlen bjuder på mycket inom korta avstånd, men någon lokaltrafik bör man inte förlita sig på eftersom turtätheten inte är sådan att man enkelt tar sig runt. Det platta landskapet lockar däremot många cyklister till cykelsemester. Tänk bara på att vägarna här är smala och ganska trafikerade i högsäsong. Dessutom kan det blåsa ganska rejält över slätterna.
Äta och dricka: En del restauranger och fik lever på gammalt rykte på Österlen. Annorlunda vid Stenshuvud nationalpark där man kan äta hur mycket kakor man vill känns inte så annorlunda längre. Några ställen som blivit mycket populära på senare år är gårdskrogen Friden i Södra Mellby som serverar stenugnsbakade pizzor, Ingelstorp Restaurang och Pensionat inrymt i en gammal bilhall, modernt och smakfullt inredd i Ingelstorp där man kan äta dagens rätt hela kvällen till rimligt pris. Olof Viktors i Glemminge har restaurang, brödbutik och café i en gammal Skånegård med vacker trädgård och lantligt inredda rum.
Sevärt: Några måsten finns för den som besöker Österlen för första gången. Ale Stenar är ett av dem, liksom Stenshuvud nationalpark där man kan promenera upp genom bokskogen till det höga berg som fiskarna förr trodde var en jättes huvud som stack upp ur havet.
Boende: Boka boende i förväg om du tänkt resa hit i högsäsong, turistbyråerna i Simrishamn och Ystad kan hjälpa till att hitta lämpligt boende. Det finns gott om såväl vandrarhem som hotell, bed and breakfast och pensionat. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om