En undersökning från Byggnads visar på stora brister i byggnadsarbetarnas psykosociala arbetsmiljö. 6 av 10 upplever att det förekommit kränkningar på arbetsplatsen. Bland 178 Östgötamedlemmar, som deltog i undersökningen, svarade hela 55 procent att de någon gång under de senaste åren förekommit kränkande handlingar.
– Det här är helt oacceptabla siffror och måste bli en varningsklocka för branschen. En osund machokultur leder inte bara till att många mår dåligt, det ökar också riskerna i den fysiska arbetsmiljön. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste den psykosociala arbetsmiljön prioriteras högre, säger Richard Mellberg, ordförande för Byggnads Öst.
Byggnads har frågat sammanlagt 3800 medlemmar över hela landet om hur de upplever den psykosociala arbetsmiljön. I Östergötland svarar 2 av 10 att de själva har utsatts för mobbning. En majoritet uppger att chefen varit delaktig i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.
– Att chefer i så hög utsträckning är en del av problemet är djupt oroande och något arbetsgivarna måste ta på allvar. Det borde vara en rejäl tankeställare för hela branschen, säger Richard Mellberg.
Den 24 oktober, inledde Byggnads landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. I Östergötlands län skulle förbundet besöka 85 arbetsplatser under veckan.