Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så många unga östgötar varken arbetar eller studerar

Hur många östgötska ungdomar är det som varken arbetar eller studerar? En ny rapport ger svaret.

Arbeta,studera eller inget av detta? Nästan var tionde svensk ungdom upplever det sistnämnda.

Arbeta,studera eller inget av detta? Nästan var tionde svensk ungdom upplever det sistnämnda.

Foto: Oscar Olsson/TT

Östergötlands län2023-11-26 15:30

Att andelen unga – i det här fallet avses personer 16 till 29 år – som varken arbetar eller studerar varierar stort mellan Sveriges kommuner visste man sedan tidigare. 

En ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF visar exakt hur stora skillnaderna är. Rapporten visar dessutom att unga får olika stöd beroende på var de bor i landet.

I Östergötlands kommuner ligger andelen i snitt på 7,5 procent, eller mer exakt 6 276 personer.

– Alla unga behöver få möjlighet att skapa sig en försörjning och etablera sig på arbetsmarknaden. Förutom det personliga lidande som ett långvarigt utanförskap innebär så är det förknippat med en stor samhällsekonomisk kostnad, säger Lena Nyberg från MUCF i ett pressmeddelande.

Nästan var tionde ung person i Sverige är under mer än ett års tid i en situation där de varken arbetar eller studerar.

Bara 22 procent av kommunerna arbetar uppsökande mot unga över 20 år, och endast 32 procent har verksamhet som bygger på “en väg in” – en samlad ingång till stöd från olika aktörer som riktar sig till alla unga som varken arbetar eller studerar.

38 procent av kommunerna upplever att bristande samverkan med externa aktörer, exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, är ett stort hinder.

– Rapporten visar att det arbete kommunerna gör är betydelsefullt och att det går att bryta ungas utanförskap. Samtidigt finns en risk att framgångsrika lokala ambitioner skalas ner i ett läge där många kommuners ekonomi nu försämras, säger Lena Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!