Regionen pausar vaccin från Astra Zeneca efter larm

All vaccin från Astra Zeneca pausas på obestämd tid. Cirka 1 600 östgötar får sina vaccineringstider avbokade den här veckan.

Rickard Lundin, Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning, beklagar stoppet i vaccinationen.

Rickard Lundin, Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning, beklagar stoppet i vaccinationen.

Foto: Victor Bomgren

Östergötlands län2021-03-16 10:27

Nu gör Sverige som flera andra europeiska länder: Man pausar vaccinet från svenskbrittiska Astra Zeneca efter larm om biverkningar i form av blodproppar och blödningar.

Folkhälsomyndigheten meddelade på tisdagsmorgonen sitt beslut att stoppa användningen av Astra Zeneca i väntan på utredning från Europeiska läkemedelsmyndigheten. 

För Region Östergötlands del innebär det att alla inbokade vaccinationer med Astra Zeneca avbokas i avvaktan på besked. Det handlar om cirka 1 600 personer den här veckan och ytterligare ett antal i nästa vecka. Ungefär 12 000 länsbor hann få sprutan med vaccin från Astra Zeneca men inga allvarliga biverkningar har hittills rapporterats till myndigheterna.

– Vi fick beskedet nu på morgonen och följer det beslut som FHM tagit, säger Rickard Lundin i Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning till Folkbladet.

Man kallar avbrottet "en försiktighetsåtgärd". Det är ännu så länge oklart när och om användandet kan återupptas.

Däremot fortsätter vaccinationen som vanligt med övriga vacciner som Pfizer och Moderna. 

– Vi väntar på fler vaccin än de tre vi använt hittills och förhoppningsvis får vi besked från Folkhälsomyndigheten snart.

Många som går och väntar på att få sprutan mot covid-19 undrar förstås vad som händer närmast. 

– De personer som är berörda och inbokade för att vaccineras med Astra Zenecas vaccin kommer att bli uppringda och avbokade, säger Rickard Lundin. Det är viktigt att de som bokat tid inte hör av sig till oss. Vi tar den kontakten.

De äldre som ska vaccineras får inte på förhand veta vilket vaccin som ska användas just den dagen. 

– Vi har som sagt både Pfizer och Modernas vaccin att tillgå, men jag har inte siffror på hur stor andel vi har av varje märke.

Astra Zeneca har tidigare meddelat att man inte kommer att kunna leverera vaccinet i den takt man först lovat.

Folkhälsomyndigheten har informerat landets regioner om att Sverige tvingas räkna med cirka 2 miljoner färre doser än vad Astra Zeneca tidigare hade aviserat. Anledningen är att USA och Indien har infört exportförbud. 

Sverige ska få totalt cirka 900 000 doser i stället för utlovade cirka 1,1 miljoner under första kvartalet och 2,7 miljoner doser totalt i stället för 4,5 miljoner under det andra kvartalet.

 – Klart att det är tråkigt besked, just nu är vi ju redo att vaccinera, slutar Rickard Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!