DN presenterade under måndagen en kartläggning som visar vilka som avlidit med covid-19 i Sverige.
Att många av de döda är äldre kommer knappast som någon överraskning. Ålder är den i särklass största riskfaktorn, vilket i och för sig inte är specifikt för just den här sjukdomen.
Enligt undersökningen, som DN gjort tillsammans med Statistiska centralbyrån och Socialstyrelsen, finns hela 72 procent av de döda i gruppen 80 år och äldre. Alltså samma grupp som prioriterats sedan vaccinationen av alla vuxna svenskar drog igång strax innan nyårshelgen.
Unga har mycket bättre förutsättningar för att överleva smittan. Endast en promille av de svenskar som förlorat livet med covid-19 var under 30 år. Enligt tidningens siffror handlar det om totalt 16 individer.
En annan riskfaktor som sticker ut är svenskarnas inkomster.
Dödstalen är högre bland de som tjänar lite. DN har tittat lite extra på dödligheten i åldersgruppen 50-64 år, där de som tjänat mindre än 10 000 kronor per månad löpt en 280 procent högre risk att avlida med sjukdomen än jämngamla med 30-40 000 kronor i månadsinkomst.
Tidigt under utbrottet av corona förra året uppmärksammade svenska medier att sjukdomen slagit extra hårt mot utrikesfödda. Bland annat rörde det sig om många dödsfall knutna till Järvafältet i Stockholm och inflyttade från Somalia var överrepresenterade bland de döda.
– I våra analyser har vi sett att ungefär tre fjärdedelar av överrepresentationen för personer födda i andra länder kan förklaras av olika faktorer som trångboddhet, tidigare sjukdomar, inkomst, yrken och ålder. En stor del av förklaringen tycks handla om vilket bostadsområde personerna hör till, säger folkhälsoepidemiologen Anton Lager till DN.
Analytikerna har inte kunnat förklara varför utrikesfödda klarat den andra vågen av sjukdomen bättre än den första. Ett exempel som tidningen tar fram är att 62 personer födda i Somalia avled i den första vågen, men "bara" fyra i andravågen som inleddes förra hösten.
Statistiken som Dagens Nyheter bygger sin artikel på gjordes den 8 mars och omfattar 11 906 personer.
Det är cirka 1 000 personer färre än vad Folkhälsomyndigheten rapporterade vid tidpunkten, skriver man.