Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Andelen vuxna med övervikt och fetma ökar i länet

54 procent av östgötarna lever med övervikt eller fetma. Det är en ökning med 17 procent sedan 2006 och ökningen sker både bland män och kvinnor visar nya siffror.

Kroppsmasseindex eller BMI är ett mått för en persons eventuella över- eller undervikt. Undervikt är ett BMI under 18,5. Normalvikt är ett BMI mellan 18,5-24,9. Övervikt är ett BMI mellan 25-29,9. Ett BMI över 30 räknas som fetma (obesitas).

Kroppsmasseindex eller BMI är ett mått för en persons eventuella över- eller undervikt. Undervikt är ett BMI under 18,5. Normalvikt är ett BMI mellan 18,5-24,9. Övervikt är ett BMI mellan 25-29,9. Ett BMI över 30 räknas som fetma (obesitas).

Foto: Malin Rudblom

Östergötlands län2023-09-21 15:00

Allt fler östgötar lever med övervikt eller obesitas (fetma). Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som redovisats av Hjärt-Lungfonden. 2022 var det mer än varannan östgöte, 54 procent, som hade övervikt eller fetma. Det är en ökning med 17 procent sedan 2006. Ett BMI över 25 klassas av WHO som övervikt eller obesitas.

– En fortsatt ökning i befolkningen är oroande då det innebär en ökad risk att drabbas av till exempel hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. Ny forskning visar även att obestitas leder till dödsfall i hjärt-kärlsjukdom, säger Jan Nilsson, medicinsk expert för Hjärt-Lungfonden.

I Sverige har det skett en ökning av fetma i alla åldersgrupper, utbildningsgrupper och bland män och kvinnor mellan åren 2006 och 2022. Under perioden har andelen vuxna med övervikt eller obesitas ökat från 46 procent till 51 procent. 

År 2022 hade Stockholms län lägst andel övervikt eller obesitas i Sverige med 46 procent. Västernorrland hade högst andel 60 procent. Det fanns också variationer när det gäller fetma beroende på region. Från 13 procent i Stockholms län till 22 procent i Västernorrland.

– Vi ser ett behov av mer implementeringsforskning för att resultaten av forskning ska komma till praktisk användning i samhället. Kunskapen om betydelsen av hälsosamma matvanor för vår fysiska hälsa blir inget värd om den inte överförs till samhället och omsätts i praktiken, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i en skriftlig kommentar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!