Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ytterligare två kor döda

Ytterligare två döda kor kan ha drabbats av mjältbrand vid Omberg. Om båda visar sig ha blivit smittade handlar det om totalt åtta fall av sjukdomen i trakten.

Foto: Petra Isaksson

Östergötland2016-07-27 15:30

– Vi beräknar få svar om den ena kon under dagen idag och den andra troligen under morgondagen. Det är en liten process att ta proverna, frakta dem till SVA i Uppsala och analysera svaren, säger Lotta Andersson, ställföreträdande chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

Korna ska ha dött igår, tisdag och den andra idag, onsdag. Under gårdagen fastställdes också det sjätte fallet av mjältbrand – en tjur som dog i lördags på den gård som först drabbades av smittoutbrottet. Hittills har fem nötkreatur på två olika gårdar dött ute på bete och konstaterats döda av mjältbrand, men man räknar med totalt sex fall. Prover togs dock aldrig på den ko som först smittades.

– Vi känner oss ganska säkra på att hon dog i mjältbrand, då symptombilden, tid och plats stämmer med djur nummer två, säger Lotta Andersson.

Redan vaccinerad

Alla djur som gått på samma bete som dessa djur är redan vaccinerade – även den tjur som bar på smittan var vaccinerad.

– Det är ytterligt frustrerande att djur som har vaccinerats ändå blir sjuka. Men det kan inträffa. Tjuren har haft möjlighet att ha kontakt med det döda djuret innan området stängslades av. Den måste ha fått smittan i sig innan den vaccinerades, säger Lotta Andersson.

För att minska risken att fler djur insjuknar så vaccineras nu fler nötkreatur, får och getter som betar på eller i direkt anslutning till Omberg. Totalt handlar det om vaccinering av omkring ett par hundra djur.

– Vaccination används ofta utomlands och har också använts med framgång sedan utbrottet 2011 i Örebro län vid Kvismarens naturreservat, säger Lotta Andersson.

Passerar avspärrningarna

Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och SVA samarbetar nu med sanering och smittoutredning. Trots att myndigheterna vädjat till allmänheten att respektera avspärrningarna för att minimera risken för smittspridning har man haft problem med folk som gått in på de avspärrade områdena.

– Det är väldigt synd, för de som jobbar med sanering jobbar intensivt och behöver ha kontroll över sitt arbete. Då kan man tycka att det är väldigt onödigt att gå över de rödgula banden. Men det kan bero på oförstånd och möjligen språkförbistringar, säger Lotta Andersson.

En handfull rapporter

Djurägare som hittar nötkreatur, ett får eller en get som dött på bete ska täcka djuret utan att röra vid det och kontakta veterinär. Även vilda djur – älg, hjort eller rådjur – som hittas döda till följd av oklar orsak ska rapporteras in till Jordbruksverket. Hittills har man fått in en handfull rapporter, bland annat om döda rådjur och en älgkalv.

– Vi tar alla rapporter på allvar i det här läget. Däremot har det inte varit några djur som vi har kunnat ta prov på, antingen har de varit förruttnade eller uppätna när det varit dags att provta dem, säger Lotta Andersson.

011-200454

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om