(V)ill att landstinget bekostar svenskaundervisning

Landstinget i Östergötland borde stå för utbildning i svenska för läkare som inte kan språket. Det skulle minska kommunikationsproblemen med patienterna. Det menar Vänsterpartiet i en motion till landstingsfullmäktige. Landstingsledningen välkomnar förslaget, men menar att utländska läkare redan har goda möjligheter att lära sig språket.

Ricardo Olivares (V) föreslår tillsammans med partikamraten Emil Broberg att landstinget ska ordna utbildning i svenska för läkare med utländsk läkarlegitimation.

Ricardo Olivares (V) föreslår tillsammans med partikamraten Emil Broberg att landstinget ska ordna utbildning i svenska för läkare med utländsk läkarlegitimation.

Foto: Andreas Skogh/arkiv

Östergötland2014-03-05 21:30

– Vi har sett att många läkare från andra länder har problem med språket, säger Ricardo Olivares (V).

Han står bakom ett nytt förslag som innebär att landstinget ska ta fram ett nytt utbildningsprogram så att läkare med utländsk läkarlegitimation får tillräckliga språkkunskaper. Som det är nu får utländska läkare gå en sex månaders utbildning inom Svenska för invandrare, SFI. Men det räcker inte anser Olivares och partikamraten Emil Broberg som står bakom motionen till landstingsfullmäktige.

Ett arbetsgivaransvar

– Landstinget har ett arbetsgivaransvar att läkarna klarar sina arbetsuppgifter bättre, säger Ricardo Olivares.

Förslaget innefattar de läkare som har fått en fast anställning inom landstinget. Det kan också vara ett sätt att få läkare att söka sig hit och stanna kvar när de upplever att arbetsgivaren engagerar sig i deras utveckling.

Intensivkurser

Lasse Pettersson (VL), är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han håller med Vänsterpartiet i vikten av att läkarna kan kommunicera med sina patienter. Men han poängterar att mycket redan görs som stimulerar utländska läkare att lära sig svenska.

– När vi rekryter från andra länder läser många en intensivkurs redan i hemlandet. Jag upplever att många av dem har goda språkkunskaper när de kommer hit, säger Lasse Pettersson.

Samtidigt säger han att alla har olika möjligheter att ta till sig språket och att han inte vet hur den bästa lösningen skulle se ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om