"Vi behöver stoppa smittan nu"

"Vaccineringen fungerar, men vården går fortfarande på knäna". Det var fredagens budskap från Region Östergötland.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och regiondirektören Krister Björkegren medverkande vid fredagens presskonferens med Region Östergötland.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och regiondirektören Krister Björkegren medverkande vid fredagens presskonferens med Region Östergötland.

Foto: Öst Media

Östergötland2021-03-26 19:00

Under en livesänd presskonferens på Youtube summerade några av regionens toppar coronaläget i Östergötland.

Summa summarum: Ett tänt ljus i form av vaccinet men samtidigt en mörkare bild av aktuella dagsläget.

– Antalet patienter i behov av intensivvård har mer än fördubblats de senaste två veckorna, berättade Robert Svensson, verksamhetschef IVA. 

Enligt regionens egen statistik, som finns tillgänglig på nätet och som uppdateras vid lunchtid varje dag, vårdas just nu 18 patienter på Vrinnevisjukhuset (sju) och på universitetssjukhuset i Linköping (elva). Det kan jämföras med de åtta östgötar som var inskrivna på iva den 9 mars, för lite drygt två veckor sedan.

– Vi har varit hårt pressade under en längre tid, fortsätter Robert Svensson. Och vi ser i stort sett samma spektrum av patienter som tidigare. Alla typer, utom barn, finns representerade på iva. Ökningen var visserligen brantare förra våren men det handlar om hög belastning för oss under en extremt lång tid. Den stora utmaningen är uthålligheten.

Fortsatte Robert Svensson, verksamhetschef IVA:

– Vi behöver få stopp på ökningen av covid-19.

Regiondirektören Krister Björkegren bekräftade det bekymmersamma men tecknade också en hoppfull bild av framtiden:

– Vaccinationsviljan är hög bland östgötarna och vi ser att smittspridningen i de grupper som fått sprutan är i stort obefintlig. Belastningen på vården är hård, men vi har så här långt lyckats ligga steget före. Det är ett fantastiskt jobb som gjorts under den här pandemin, menade Björkegren.

Enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind är det den brittiska mutationen av covid-19 som är den dominerade i Östergötland. Man ser ett virus där inkubationstiden kortats ned rejält.

– Smittspridningen syns i alla åldersgrupper, men är mindre bland de äldre. 

Jessica Frisk, vårddirektör, redogjorde för läget i övriga vården, som drabbats hårt av pandemin. Operationer har skjutits upp och medicinska prioriteringar har fått göras dagligen.

– Vi kan inte skjuta på andras vård längre, vi måste hjälpa dem nu. Därför är det så viktigt att folk håller ut och följer rekommendationerna som finns, vädjade hon.

Cirka 25 000 länsbor har fått andra dosen vaccin. Inom kort kommer östgötarna från 75 år att få brev med erbjudande om vaccinering.

Regionen planerar också att återstarta vaccineringen med Astra Zenecas doser. FHM:s rekommendation gäller från 65 år och uppåt.

Robert Svensson, verksamhetschef IVA, sammanfattade vårdläget i Östergötland.
Robert Svensson, verksamhetschef IVA, sammanfattade vårdläget i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!