I fredags hittades två döda får i en hage som tillhör en gård norr om Tjällmo i Motala kommun. Gården ligger i närheten av kommungränsen till Finspång. Dagen efter hittades ytterligare tre döda får på samma gård och tre till fick avlivas på grund av skador. Något som SVT Nyheter Öst var först att rapportera om.
Enligt Länsstyrelsen Östergötland rör det sig om en vargattack.
– Det är en eller flera vargar som attackerat fåren. Vi har varit på plats och konstaterat att det rör sig om en vargattack, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen.
Länsstyrelsen har tagit DNA-prov på de döda fåren.
– Jag vet inte om proverna kommer att analyseras. Det rör sig om en budgetfråga. Inventeringen pågår inte nu och i det här fallet krävs det inget ytterligare bevis på att det var varg som angrep fåren. Djurägaren kommer att få den ersättning han har rätt till, förklarar Fredrik Näsman.
Angreppen ägde rum strax utanför Långbogenreviret, vilket är Östergötlands enda vargrevir. Om vargarna kommer därifrån är dock för tidigt att säga enligt länsstyrelsen. Att ungvargar rör sig utanför reviren när det är dags att flytta från det revir där de föddes är nämligen inte ovanligt.
– Det är omöjligt att säga var de här vargarna eller vargen som attackerade fåren kommer ifrån. Det kan vara från Långbogenreviret, det kan vara från Gävleborg eller från Skåne. Vargarna rör sig snabbt över stora områden, berättar Fredrik Näsman.
Hur många vargar som det just nu finns i Långbogenreviret är inte helt enkelt att veta.
– Vi vet att minst en valp fötts i reviret i år. Mellan 1 oktober i år och 31 mars nästa år gör vi en inventering av varg och sätter ut kameror i skogen. Blir det snö, så blir inventeringen enklare att genomföra.
Vid den senaste inventeringen, som var klar 31 mars i år, fanns det två vuxna vargar och fem valpar i Långbogenreviret.
– Det är det minsta antalet vargar vi hade kunskap om just då och de vi har hittat DNA ifrån. Sedan vet vi inte hur många av valparna som lämnat reviret. Både 2020 och 2021 föddes det fem valpar i Långbogenreviret, säger Fredrik Näsman.
För att se om det finns varg använder sig länsstyrelsen av tre metoder: kameror, spårning i snö och DNA-analys av spillning.