Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är positivt att vi tryggar patientsäkerheten"

Vårdförbundet drar tillbaka sitt strejkvarsel i Östergötland. Man gör det "på grund av regionens bristande bemanning", säger man i ett pressmeddelande.

Vårdcentralen i Finspång är en av enheterna som påverkades av strejken.

Vårdcentralen i Finspång är en av enheterna som påverkades av strejken.

Foto: Roland Klinga

Östergötland2024-06-19 13:45

Nyheten i korthet

  • Vårdförbundet i Östergötland drar tillbaka sitt strejkvarsel. Anledningen är regionens bristande bemanning, vilket gör att strejkåtgärder skulle utgöra en fara för samhället.
  • Trots detta upprätthåller Vårdförbundet en övertids- och mertidsblockad som påverkar nästan 4000 anställda.
  • Arbetsgivaren välkomnar beslutet att dra tillbaka strejkvarselet, eftersom det tryggar patientsäkerheten och garanterar att patienter får den vård de behöver.

Det var under onsdagen som det stod klart att Vårdförbundet drar tillbaka samtliga strejkvarsel i regionen. Det betyder att strejken avbryts och att berörda medlemmar återgår i ordinarie arbete från den 20 juni respektive den 24 juni. 

Som skäl anger man att "regionens bemanning är så slimmad att medlemmarna inte kunde omfattas av stridsåtgärder utan att det skulle innebära samhällsfara", skriver man i ett pressmeddelande och konstaterar samtidigt att "konflikträtten är satt ur spel i Östergötland". Samtidigt säger förbundet att övertids- och mertidsblockaden som omfattar närmare 4000 anställda ligger kvar.

undefined
Amanda Barkarö är lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland. Hon och vårdförbundet anser att den avbrutna strejken visar att konflikträtten är satt ur spel.

– Det som är en fara för samhället och patientsäkerheten är när sjukvården är så skör i en region vi inte kan utöva våra rättigheter. Detta bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, ledamot i styrelsen för Vårdförbundets lokalavdelning i Östergötland 

Runt 250 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor var uttagna i strejk från och med den 4 respektive 11 juni. Samtidigt har förbundet gjort vissa undantag, påpekar man och hänvisar till att man avbrutit strejken på Röntgenkliniken vid universitetssjukhuset på grund av regionens bemanningsproblematik. "Trots detta har regionen fortsatt påstått att hela strejken innebär samhällsfara om inte medlemmarna återtar eller flyttar sin semester", skriver facket. 

undefined
Vårdförbundets viktigaste krav är arbetstidsförkortning, tillsammans med god löneutveckling och hållbara scheman.

– Det här handlar om att regionen har byggt sin verksamhet på en alltför slimmad bemanning. Det innebär att våra grupper inte får del av sina lagstadgade rättigheter som övriga arbetsmarknaden tar för givna. Det den här strejken visat är att vården i Östergötland inte kan bedrivas utan att vi går till jobbet med full styrka, varje dag, året runt. Det är självklart inte rimligt. Vi är samhällsbärande, för att rädda vården behöver vi bättre villkor och hållbara heltider, säger Amanda Barkarö.

Från arbetsgivarhåll välkomnar man att Vårdförbundet drar tillbaka varslet.
– Vi har sett stor fara för liv och hälsa med strejken när vi nu går in i semesterperioden, säger Karl Landergren, medicinsk direktör, i en skriftlig kommentar.

Regionen uppger att sedan strejken bröt ut har Region Östergötland tvingats skjuta på viktig vård som inte är akut och påpekar samtidigt att efter midsommar går verksamheterna in i en sommarbemanning. 

undefined
Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland är glad att stejken avbryts. "Vi sett en fara för liv och hälsa med strejken", säger han i en skriftlig kommentar.

– Det är vårt ansvar att upprätthålla patientsäkerheten och ju längre strejken har pågått, desto större har konsekvenserna blivit. Under sommaren har vi redan en ansträngd situation, där vi får anpassa verksamheten och rikta in oss på vård som inte kan vänta, för att kunna ge våra medarbetare semester. I det läget har vi sett en fara för liv och hälsa med strejken.

undefined
Från och med senast på måndag kommer de strejkande vara tillbaka på arbetsplatsen.

Därför har Region Östergötland förhandlat med Vårdförbundet för att säkra bemanningen under sommaren på Universitetssjukhuset och de 26 vårdcentraler som omfattas av strejken. 

– Det är mycket positivt att vi nu tryggar patientsäkerheten och kan se till att våra patienter får den vård de behöver. Det innebär också att vi inte behöver flytta våra medarbetares semestrar på grund av strejken, vilket är mycket positivt. Semestrarna går igång för fullt efter midsommarhelgen och hade vi inte kommit överens hade vi varit tvungna att överväga att flytta semestrar, något vi verkligen inte vill göra, säger Karl Landergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!