Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var tredje förälder har inte råd att spara till barnen

Höga räntekostnader, skenande elpriser och allt dyrare mat har frestat på barnfamiljernas plånböcker under den senaste tiden. Drygt var sjätte förälder i Östergötland har i år minskat på barnens sparande på grund av det.

Östgötska föräldra sparar mindre än genomsnittet till sina barn.

Östgötska föräldra sparar mindre än genomsnittet till sina barn.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Östergötland2023-03-26 14:00

Det är Länsförsäkringar som låtit göra en Novusundersökning bland 2 477 föräldrar under februari 2023. Av dessa var 250 föräldrar från Östergötland.

I Sverige sparar den genomsnittlige föräldern 521 kronor per månad och barn, vilket är en nedgång med drygt fyra procent jämfört med året innan. I Östergötland sparar vi ännu mindre, här ligger siffran på 489 kronor i månaden per barn.

– Det är en tuff tillvaro just nu för föräldrar i Östergötland och det är fullt förståeligt att pengarna behövs till de vardagliga utgifterna. Om det är möjligt, dra hellre ner på sparandets storlek än ta bort det helt. Det är lätt att glömma att lägga tillbaka den månatliga dragningen när ekonomin förbättras, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Andelen föräldrar som månadssparar i Östergötland är 69 procent och 15 procent sparar hela barnbidraget. Andelen av föräldrarna i länet som inte sparar till sina barn ligger på 14 procent. Nästan var tredje förälder uppger att de inte har råd eller att pengarna måste gå till annat.

Drygt var tionde förälder anger att de någon gång har tvingats låna av barnens pengar för att senare sätta tillbaka pengarna. Men fem procent av föräldrarna erkänner att de har tagit av barnens sparkapital utan att sätta tillbaka dem på kontot.

Nära hälften, 49 procent, av föräldrarna har som huvudmål att pengarna ska gå till en bostad till barnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!