Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vändningen efter kidnappningen: Utreds nu som falsklarm

Polisen säger sig nu börja "ifrågasätta vad som egentligen hänt" vid helgens larm om en kidnappning i Östergötland. Nu utreds händelsen också som falsklarm.

Polisen utreder nu den misstänkta kidnappningen även som falsklarm. Bilden är från ett annat sammanhang.

Polisen utreder nu den misstänkta kidnappningen även som falsklarm. Bilden är från ett annat sammanhang.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-02-14 10:24

I fredags kontaktades polisen av en person som uppgav att en annan person verkade ha blivit bortförd mot sin vilja och dessutom misshandlad. Polisen kunde så småningom lokalisera den misstänkt bortförde mannen, som fanns på en "mindre ort" i Östergötland. Han hade enligt polisen vissa skador och undersöktes av ambulanspersonal, men bedömdes inte vara allvarligt skadad och behövde inte sjukvård.

Däremot började polisen utreda händelsen som människorov och synnerligen grov misshandel, vilket man avslöjade på lördagen.

Som vi tidigare har berättat är mannen en känd influencer, vilket har gjort att historien har fått mycket stor spridning på internet.

På söndagsförmiddagen gjorde polisen en uppdatering på sin hemsida och förklarade att det har framkommit nya fakta i utredningen. Dessa gör att man funderar på om händelsen verkligen ska rubriceras som människorov.

"Åklagare och polis anser att det har framkommit uppgifter i utredningen som gör att man kan ifrågasätta vad som egentligen har hänt", skriver polisen på sin hemsida.

De förklarar att förundersökningen om människorov och synnerligen grov misshandel fortfarande pågår, men att man dessutom har lagt till en ny misstanke som utreds: Falsklarm.

Hur ska man tolka de här uppgifterna, frågar vi polisens presstalesperson Åsa Willsund.

– Det är ett rörigt ärende och har varit så från början. Men det har kommit fram ny information som gör att vi, utifrån den sammanlagda bild som vi har, börjar ifrågasätta bilden av vad som har hänt, säger hon och vill inte gå in på vilken ny information som har framkommit.

Så om man ska uttrycka det rakt: Ni misstänker att han har hittat på det här? 

– Ja, så skulle det kunna vara. Att han, eller någon annan, har gjort det. Men vi har ingen person som har delgivits någon misstanke ännu.

– Det här ärendet kom in till oss efter att det hade spridits foton på internet om vad som skulle ha hänt. Det är bara de bilderna som vi från början har haft att gå på. Vi har inte ens haft någon brottsplats, trots att vi har spårat mobiler för att hitta en sån.

Misstänker ni att även bilderna som har spridits kan vara fejkade?

– Det kan vi inte säga nåt om i nuläget. De behöver vi analysera närmare först, säger Åsa Willsund.

Nu utreder polisen händelsen från två håll: Dels med utgångspunkten att mannen faktiskt har blivit kidnappad och dels med misstanken att han hittat på allting. Åsa Willsund förklarar varför man måste jobba från båda ändarna:

– För att lägga ner utredningen om människorov krävs det att vi inte kan styrka att brott har begåtts. Därför behöver vi följa upp alla spår först, innan vi kan göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!