Vaccinet räddade många liv på de särskilda boendena

Vaccinationerna av de äldre gjorde att dödstalen på särskilda boenden tvärbromsade under tredje pandemivågen.

Dödstalen sjönk drastiskt sedan vaccinationerna kom igång bland de äldre och sköraste.

Dödstalen sjönk drastiskt sedan vaccinationerna kom igång bland de äldre och sköraste.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2021-05-24 16:00

Att vaccinationen mot covid-19 har en bra effekt på både svår sjukdom och dödlighet anade ni säkert redan.

Nu finns det också siffror som visar hur bra genomslagskraft sprutorna haft under den tredje pandemivågen. En granskning gjord av Region Östergötland visar på en rejäl minskning av dödsfall på särskilda boenden i Östergötland.

Man har jämfört dödsfallen i länet där personer haft bekräftad covid-19 och avlidit i särskilt boende under den första, andra och tredje pandemivågen. 

– Minskningen visar att vaccinationen ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Det som skiljer ut sig i tredje vågen är vaccineringen, de andra parametrarna är lika, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Granskningen visar att 104 personer avled under de 92 dagarna i den första vågen, 120 i den andra vågen och 35 i den tredje. 

Ytterligare bekräftelse på vaccinets effekt är att covid-19 bedömdes vara den direkta dödsorsaken i sex procent av dödsfallen under den tredje vågen. Motsvarande siffra för våg ett och två var 19 procent respektive 16 procent. 

Av de 35 personer som avled med bekräftad covid-19 hade 27 vaccinerats, varav fem hade fått två doser. 

– Vaccin ger inte en fullständig skyddseffekt och effekten är lägre efter bara en dos. Det här är dessutom en grupp sköra äldre med sämre immunförsvar. Trots det ser vi att det var en tredjedel så många dödsfall när vaccinationer gavs, säger Stefan Franzén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!