Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor utter påkörd – föraren åkte iväg

En utter påkördes i anslutning till väg 212 till Gryt under tisdagsmorgonen. Föraren avvek dock från platsen utan att anmäla vilket man ska göra när det gäller statens vilt.

Den påkörda uttern var ett större exemplar på 80 centimeter, svansen inte inräknad.

Den påkörda uttern var ett större exemplar på 80 centimeter, svansen inte inräknad.

Foto: Sören Kjellgren

Östergötland2023-09-12 10:35

Utterstammen har tagit sig. I både Valdemarsviks och Söderköpings kommun har djur blivit påkörda vilket å ena sidan naturligtvis är tråkigt men å andra sidan påvisar en växande stam.

På tisdagsmorgonen var det dags igen, den här gången i anslutning till länsväg 212 mot Gryt, på en grusväg mot Danebo. Eftersöksjägaren i Valdemarsvik och Söderköping Sören Kjellgren som kallades till platsen berättar:

– Det var tydligen en smitning också för det var en efterföljande bil som uppmärksammade att det var en utter som blivit påkörd och som gjorde anmälan, berättar Sören Kjellgren som tillägger att uttern dog direkt efter påkörningen.

undefined
Eftersöksjägaren Sören Kjellgren i samspråk med lokalområdespolisen i Söderköping, Valdemarsvik Therése Eliasson.

– Det är ett stort exemplar på 80 centimeter, den väger nog uppåt sju kilo. Utter är ju statens vilt och då måste det anmälas om man kör på ett sådant.

För eftersöksjägarna är det vanligare att få rycka ut när det gäller rådjur, hjort eller vildsvin.

– Utter är inte så vanligt i jämförelse, det händer kanske runt två gånger om året i vardera kommunen Söderköping och Valdemarsvik. Men stammen på frammarsch i trakten.

undefined
Den påkörda uttern var ett större exemplar på 80 centimeter, svansen inte inräknad.

Enligt Länsstyrelsen Östergötlands senaste inventering 2019 ökar uttern både i antal och utbredning och antas nu finnas i hela Östergötland där livsbetingelserna är de rätta.

När det gäller olyckor med statens vilt ska det anmälas "omgående" till polisen. De ombesörjer sedan att djuret förs till Naturhistoriska riksmuséet för undersökning. Några av de arter som räknas som statens vilt är björn, varg, örn, falk och utter.

Karta: Danebo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!