Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppmaningen: "Hjälp oss att bekämpa lupinen"

På torsdag uppmanas allmänheten att bekämpa den invasiva blomsterlupinen. Växten behöver ryckas upp med rötterna och sedan brännas.

Lupinen är en invasiv art som tränger undan andra viktiga växter.

Lupinen är en invasiv art som tränger undan andra viktiga växter.

Foto: Helena Landstedt/TT

Östergötland2023-06-04 16:30

Många tycker om den vackra lupinen som är vanlig vid vägkanten eller på våra ängar. Men lupinen är inte snäll mot övrig växtlighet som riskerar att konkurreras ut. I längden kan det bli förödande om de invasiva arterna breder ut sig ytterligare.

Lupinen kom till Sverige från Nordafrika på 1800-talet och etablerade sig snabbt ut sig i landet, först som en dekorativ trädgårdsväxt. I dag är den en av våra vanligast förekommande invasiva främmande arter och syns ofta i täta och högresta bestånd. Inhemska växter konkurreras ut när blomsterlupinen etablerar sig. Förlusten av blommande växter blir i nästa steg ett problem för bland annat vilda pollinatörer.

– Blomsterlupinen kan visserligen vara en nektarkälla för pollinatörer, men när den blommat över finns inga andra blommor kvar som pollinatörerna kan samla pollen och nektar från. Det måste finnas blommande växter under en lång tid för att vilda pollinatörer ska klara sig, säger Nathalie Bjällerhag, samordnare för invasiva främmande landlevande arter på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Därför anses det viktigt att stoppa blomsterlupinens framfart. Den 6 juni uppmuntras allmänheten i Östergötland att delta i bekämpningen genom att plocka blommande lupiner, slå av eller trimma ned plantor eller gräva upp plantor och rötter. Växtdelarna ska sedan köras till förbränning och får inte läggas på kompost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!