Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upphandling ersätter vårdval i psykvården

Vårdvalet inom vuxenpsykiatrin avvecklas om 1,5 år. I stället ska man teckna avtal med privata leverantörer genom upphandling.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ser upphandling som bäst för en långsiktig och förutsägbar samverkan med privata vårdgivare.

Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ser upphandling som bäst för en långsiktig och förutsägbar samverkan med privata vårdgivare.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2020-01-29 08:00

Hälso- och sjukvårdsnämnden tog vid sitt senaste sammanträde flera beslut som rör psykiatrivården i Region Östergötland.

Ett av dem var att avsluta vårdvalet inom vuxenpsykiatrin och istället teckna avtal med privata leverantörer genom upphandling.

En orsak till det är att vårdvalet främst har gynnat patienter med lättare psykisk sjukdom eller ohälsa och inte dem som har de svåraste sjukdomstillstånden och därmed de största vårdbehoven. 

Nu väljer nämnden istället att göra en upphandling av vuxenpsykiatri. Samtidigt görs också en ny upphandling av barn- och ungdomspsykiatri, där avtalet löper ut nästa år. 

– Vi bedömer att en upphandling ger bäst förutsättningar för en trygg vård och en långsiktig och förutsägbar samverkan med privata vårdgivare. Med en upphandling kan vi trygga tillgången på psykiatrisk vård och samtidigt ha kvar privata utförare och därmed en valfrihet för patienten, säger Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vid vårdval är det marknaden som styr, då man som privat aktör kan etablera sig bara man uppfyller vissa kriterier. Regionen måste då anpassa sig efter hur många privata aktörer som finns. Vid en upphandling upphandlar man en viss del, en viss procent eller vissa behandlingar, vilket gör att man kan avgränsa på ett annat sätt, säger Torbjörn Holmqvist och talar om att komplettera varandra på bästa sätt.

Beslutet ska ses i ett större helhetsperspektiv.

– Vi måste kraftsamla för att möta framtidens behov av specialiserad psykiatri, säger Torbjörn Holmqvist.

Region Östergötland inrättade den 1 januari ett länsgemensamt psykiatricentrum, för både barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri.

Samtidigt gör man en satsning på 10 miljoner kronor för att förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin. 
I dag står över 700 barn och unga i kö till utredning, framför allt inom det neuropsykatriska området. Väntetiden är två år.

Medlen ska användas till att stärka bemanningen genom att anställa fler nyutbildade psykologer, totalt tolv stycken. Därigenom ska de erfarna psykologerna kunna fokusera på de mer komplexa utredningarna.

– Genom att rekrytera fler medarbetare ska vi möjliggöra att de barn och unga som idag väntar på utredning ska kunna erbjudas det snabbare och efter utredning också få behandling i rimlig tid, säger Torbjörn Holmqvist.
 

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!