Unga östgötar säger ja till vaccinet

Vaccinationsviljan bland Östergötlands ungdomar är hög. Det visar färska siffror från regionen.

Östgötska ungdomar tar sprutan mot covid-19.

Östgötska ungdomar tar sprutan mot covid-19.

Foto: TT

Östergötland2021-08-20 13:00

På knappt två veckor har redan 55 procent av alla 16-17-åringar i länet fått sin första dos vaccin eller bokat tid för vaccination, skriver Region Östergötland på sin hemsida. 

Åldersgruppen är den yngsta som just nu erbjuds sprutan mot covid-19.

Faktum är att Östergötlands tonåringar är bland de bästa i klassen, visar Folkhälsomyndighetens statistik från i torsdags. Endast fyra regioner har kommit längre än Östergötland.

Uppsala län sticker ut i mängden. Drygt 70 procent av 16-17-åringarna har fått sin första dos. Det är långt mer än övriga regioner mäktat med.

– Vår siffra är till och med 75 procent idag, rapporteringen till Folkhälsomyndigheten släpar efter lite. Vi valde att skicka förbokade tider till 16-17-åringarna, för att de skulle få en tydlig hint om att ”nu väntar en dos på dig”. Dessutom kom vi igång väldigt snabbt. Vi startade så fort vi kunde, den 2 augusti, säger vaccinsamordnare Margareta Öhrvall till Aftonbladet.

I absoluta botten av listan finns storregionen Västra Götaland där endast 23,4 procent av den yngsta åldersgruppen fått första sprutan.

Östergötland har alltså mer än dubbelt så många vaccinerade tonåringar.

"Vi hoppas att ännu fler ungdomar väljer att vaccinera sig mot covid-19! Det ger ett effektivt skydd mot sjukdomen och hjälper till att hålla nere smittspridningen", skriver Region Östergötland på sin hemsida.

Cirka 315 000 av länets totala 467 000 invånare har vaccinerats i Östergötland. Drygt 240 000 har numera fullt skydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!