Trots Försvarets nej: Holmen går vidare med vindkraften

Försvarsmaktens yttranden stoppar inte Holmen. "Jag tror mer än nånsin på projektet. Det ligger rätt i tiden", säger Holmens Nils Ringborg.

Nils Ringborg, Holmens talesperson för vindkraftprojektet i Östergötland, går vidare med arbetet trots Försvarets besked häromdagen.

Nils Ringborg, Holmens talesperson för vindkraftprojektet i Östergötland, går vidare med arbetet trots Försvarets besked häromdagen.

Foto: Fredrik Sandberg/Susanna Beskow Norgren

Östergötland2020-11-20 15:26

"Projektet riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”, skrev Försvarsmakten om delar av området i Norrköpings och Finspångs kommun där det totalt planeras för 77 vindkraftverk.

– Försvarsmakten är en otroligt viktig remissinstans och även partner. Vi är egentligen inte förvånade och har en bra dialog med Försvarsmakten. Vi har fått Försvarets remissvar som en del i samrådsprocessen. Det är inget konstigt med det. Det är så här det funkar med ett projekt för vindkraft, säger Nils Ringborg, Holmens talesperson i vindkraftsprojektet.

undefined
Nils Ringborg, Holmens talesperson för vindkraftprojektet i Östergötland, går vidare med arbetet trots Försvarets besked häromdagen.

Han betonar att det råder sekretess i frågan utöver de generella synpunkterna som delgivits.

– Vi tar in det och jobbar vidare. För Klintaberget och delar av Skybygget har man synpunkter. För Högsjöns park har man inga generella synpunkter om omfattning eller att det skulle störa flyget. Det innebär inte att det påverkar inriktningen på vårt arbete.

Så Holmen går vidare med vindprojektet?

– Det blir inget stopp över huvudtaget. Det blir ändringar i delar av projektet. Det är inte så att Försvaret har sagt "lägg ner". Vi tolkar det inte alls på det sättet. Vi fortsätter och har erfarenhet från våra norrländska vindkraftetableringar. Det här pågår hela tiden.

Påverkar Försvarets synpunkter höjden, antalet eller placeringen av verken?

– Jag kan inte gå in på detaljer. Det påverkar delar av projektet. Vi fortsätter med de ändringar som Försvaret vill att vi ska göra. Vi tittar på hur vi kan förbättra förslaget. Vi får värdera informationen. Det är mycket arbete kring varje projektområde. Vi får se hur det kommer att påverka de förslag vi går vidare med.

Ringborg poängterar hur viktigt projektet är för att säkra energiförsörjningen i Sverige.

– Vi känner stolthet över att jobba med saker som hanterar vår framtid.

Kommer vindkraftverken komma upp i norra Östergötland?

– Absolut. Det tror jag. Jag tror mer än någonsin på projektet. Det ligger i tiden, att vi på allvar tänker till kring koldioxidfrågan och framtida energiförsörjningen. Det är så otroligt viktigt för Finspång, Norrköping och Östergötland.

I torsdags förra veckan avslutades samrådsperioden. Till dess har det kommit in många synpunkter till Holmen.

– Många har skickat in förslag och synpunkter, både positiva och negativa. Självklart blir vi påverkade. Det är syftet med ett samråd. Skulle man ta hänsyn till allas oro och känslor så blir det inget vindkraftsprojekt, så är det ju. Det är en svår balansgång mellan nyttorna och de synpunkter som finns.

undefined
Vindkraftprojektet fortsätter. Holmen går vidare med det.

Har ni besökt boende i området?

– Vi håller på och kommer att besöka en del näringsidkare och andra, men det är svårt i Covid-tider. Men dörren är aldrig stängd för att prata med oss. Vi har även pratat med Rättvisa vindar i norra Östergötland, ornitologiska föreningar och Naturskyddsföreningen.

När kan ni lämna in er ansökan till Länsstyrelsen?

– Vi pratade om det idag. Vi vill göra ett bra arbete och får se hur lång tid det tar. Vi kan inte uttala oss om när det kan komma. Vi gör anpassningar och förändringar. Det är mycket arbete som ska göras. Bland annat en miljökonsekvensbeskrivning.

Finspångs kommun fortsätter att invänta besked om Holmen ska lämna in ansökan.

– I dagsläget är inget förändrat. Vi har ju ännu inte något ärende att ta ställning till utan väntar på Holmen, säger utvecklingsstrateg Lina Alm, som leder hanteringen av frågan.

Vindkraften

Vindkraften har vuxit kraftigt och levererar 12 till 15 procent av den el vi använder i Sverige.

År 1888 byggdes det första vindkraftverket som producerade el.

Den största vindkraftsparken i Sverige är Björkhöjden, vid Sollefteå, med sina 90 vindkraftverk som producerar hushållsel för cirka 160 000 villor eller 400 000 lägenheter.

Tyskland och Spanien har mest vindkraft i Europa, räknat i installerad effekt. Den globala ettan är Kina.

Källa: energiforetagen.se, vindkraftsportalen.se

Karta: Östergötlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!