Fredagen (10 november) innebar ett dystert rekord när det gäller utter i länet. Då skedde nämligen två viltolyckor på två helt olika platser nästan samtidigt. Slutresultatet: tre döda uttrar inom en timmes tid.
Sören Kjellgren är eftersöksjägare i Valdemarsviks- och Söderköpings kommuner:
– Den första olyckan skedde på väg 210 vid Västra Husby i höjd med Röksta, där blev två påkörda på en och samma gång. Nästan samtidigt blev en utter påkörd på E22 vid sjön Strolången nära Ringarum, förklarar Sören Kjellgren.
– I bägge fallen stannade inte föraren utan det inrapporterades av förbipasserande, det är alltså anmälningsplikt om man kör på en utter.
Det här var en unik händelse, inte minst för att uttern länge varit en sällsynt rödlistad art.
– Det här har aldrig hänt förut. Det kan väl vara sju-åtta år sedan vi fick den första påkörda uttern överhuvudtaget i vår länsdel. Sedan har det väl varit en till två i varje kommun per år. Men nu i år är vi redan uppe i fem-sex stycken så stammen ökar uppenbarligen.
Det här sammanfaller med att Naturvårdsverket i dagarna kunnat rapportera att utterstammen i Sverige tagit sig väldigt bra från 1970-talets lågpunkt. Nu finns så mycket uttrar att man eventuellt kommer att lyfta rödlistningen framöver.
Nicklas Jansson är biolog på Länsstyrelsen Östergötland och har följt uttern i länet under lång tid.
– Vi har övervakat den i kanske 25 år då den från början kom nerifrån Jönköpingshållet. Den saknades ju i större delen av Östergötland när det var som sämst på 1970 och 1980-talet, förklarar Nicklas Jansson.
– Sedan har den sakta men säkert ockuperat länet. De sista platserna var nog längst upp i Finspång och ut mot skärgården som ockuperats men nu finns den i hela länet. Den kom säkert till Motala ström först men sedan tog det ett tag för den att vandra neråt mot Söderköping och Valdemarsvik.
Även om det är tråkigt att se överkörda uttrar så visar det också på den positiva utvecklingen.
– Det är faktiskt en bra indikator, den trenden har ju varit tydlig i våra data. Orsaken för uppgången är att vi inte jagar den och att vi inte släpper ut samma kemikalier längre som slagit mot dom tidigare, säger Nicklas Jansson som tillägger att det troligen rör sig om 100 till 150 individer i länet.
– Man får nog säga att stammen är livskraftig nu, sedan finns nog möjligheten att den kan bli ännu tätare.