Rapporter visar att vi rör oss mer än vanligt ute i naturen nu till följd av den rådande situationen med covid-19. Risken att drabbas av den fästingburna virussjukdomen TBE ökar i takt med att man vistas mer utomhus.
De flesta som smittas av TBE får lindriga besvär med feber och huvudvärk, men risken finns för hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Tio-femton procent får kvarstående men.
Antalet TBE-fall i länet har ökat de senaste tio åren. 2019 rapporterades tre gånger så många fall jämfört med 2010 då 10 fall rapporterades. 30 fall alltså 2019. Ungefär lika många, 26, var det 2017.
– Det har hela tiden ökat, fast det har varierat lite grann, säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare vid Region Östergötland.
Tidigare pratade man om behovet av vaccination om man bodde vid kusten – nu ser man en mer generell spridning, på olika ställen i Östergötland. Hotspots finns runt Omberg, Motala, vid Vättern, och uppåt Rejmyre.
– Vi försöker göra intervjuer med de flesta som insjuknar, och vad man kan se då är att man kan jogga till exempel i Vrinneviskogen i Norrköping och faktiskt få TBE.
Så det är inte bara när man är ute mycket i skog och mark som risken finns. Sedan ska man ha otur, att just den fästingen bär på TBE. De senaste tre åren har inga fall rapporterats vid kusten, vilket kan bero på högre vaccinationsgrad där.
– Ju mer du är ute i naturen, desto större risk att du får fästingar, och ju fler fästingar du får desto större risk är det att få TBE, även om den risken inte är särskilt stor. Det bor knappt en halv miljon människor i Östergötland, och vi hade endast 30 fall 2019.
Den bästa preventiva åtgärden är att inspektera kroppen efter att man varit ute och plocka bort fästingarna innan de hunnit sätta sig.
Ska man vaccinera sig?
– Jag tycker inte att man ska vara orolig och springa till vaccinationsvagnen så fort den slår upp ett tält vid Maxi, om det är så att man normalt inte tycker att det är så kul att gå ut i skogen. Men är man mycket ute i skog och mark, då ökar ju risken.
Festin bor på landet, norr om Norrköping, och har vaccinerat sig. Man får göra en riskbedömning efter sina vanor, menar hon.
Det är en ekonomisk fråga också, då det inte är gratis. Är man under 50 år behöver man tre doser i grundvaccination under ett år – över 50 är det fyra doser – och därefter en ny dos efter tre år och sedan påfyllnad var femte år.