Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort problem med resistens

Multiresistenta bakterier blir ett allt större problem. Under 2016 smittades rekordmånga östgötar enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Medicin. Rekordmånga fall av multiresistenta bakterier under 2016.

Medicin. Rekordmånga fall av multiresistenta bakterier under 2016.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Östergötland2017-01-18 16:00

Problemet med bakterier som utvecklar resistens mot antibiotika har under senare år lyfts allt oftare av sjukvården. Nu visar siffror framtagna av Nyhetsbyrån Siren att denna oro inte på något sätt är obefogad – i själva verket har aldrig så många svenskar smittats som under 2016.

Man har alltså tagit fram statistik från Folkhälsomyndigheten rörande de multiresistenta bakterierna MRSA samt ESBL. Siffrorna visar en ökning år från år och för 2016 kan utläsas att det totalt i Sverige rör sig om 4 436 fall av MRSA och 10 689 fall av ESBL.

– Det är problematiskt att antibiotikaresistensen ökar och har gjort det kontinuerligt under många år. Vi måste fortsätta att arbeta aktivt inom området i Sverige, men även påverka internationellt, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Trenden är den samma i Östergötland, om man tar MRSA har antalet drabbade i länet vuxit från två fall år 2000 till 152 för 2016. Det innebär cirka 34 fall per 100 000 invånare vilket ändock är lägre än genomsnittet i riket som ligger på 45 fall per 100 000. Motsvarande siffra för Östergötland när det gäller ESBL är 317 drabbade för 2016 vilket motsvarar 71 fall per 100 000 – även här lägre än i riket där siffran är 108 fall per 100 000.

Flest fall av MRSA i relation till folkmängden har landstingen i Blekinge och Kalmar. I endast ett fåtal av landstingen i Sverige har antalet smittade minskat sedan föregående år men Olov Aspelund ser ändå ljust på framtiden.

– Det är mycket som är på gång inom området. Nyckeln i frågan är att jobba internationellt och bland annat se över hur antibiotika används och skrivs ut, säger han.

Multiresistenta bakterier

ESBL

Multiresistenta tarmbakterier som sprids via direktsmitta eller livsmedelsburen smitta.

Kan leda till urinvägsinfektioner, bukinfektioner, lunginflammation.

MRSA

Sprids oftast via indirekt kontaktsmitta. Tidigare har den främst spridits på sjukhus men nu allt oftare ute i samhället.

Orsakar ofta inte så stora besvär men kan leda till hudinfektioner och mindre vanligt till allvarliga infektioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!