I måndags drog vaccineringen av 12- till 15-åringar igång och Kerstin Jonsson är nöjd med hur intresset ser ut. Förutom de 700 unga som fått dos ett är det cirka 1 800 som har bokat tid.
– Då ska man komma ihåg att det här är bara de som har bokat på vårdcentral eller vaccinationcentral. De som ska vaccineras på skolan bokar inte tid utan de går med sin klass, säger Kerstin Jonsson.
För att ungdomen ska få vaccinera sig krävs att båda vårdnadshavarna ger sitt samtycke. I vissa regioner kan en ungdom som vill vaccinera sig, men som inte har båda föräldrarnas godkännande, få en så kallad mognadsbedömning. Anses ungdomen tillräckligt mogen för att fatta ett självständigt beslut om vaccinationen ska hen få ta sprutan. I Östergötland har man beslutat att inte göra mognadsbedömningar generellt, men det finns möjlighet att lösa det på skolorna.
– Om vi har en 15-åring som av skolan bedöms som mogen så kan elevhälsan göra en sådan bedömning, om de tycker att det är lämpligt.
– Elevhälsan känner ungdomarna och vet vilka omständigheter det är.
Unga brukar inte bli så sjuka i covid-19, varför ska de vaccinera sig?
– Det är en sanning men modifikation. Det finns barn som blivit allvarligt sjuka i covid-19 eller som i sviterna av covid-19 fått komplikationer.
– Det finns nu mycket samlad erfarenhet av vaccinationer av barn i takt med att fler barn och unga vaccineras.