Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Större risk för östgötar att drabbas av hjärtinfarkt

Östgötar löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt än personer från andra län i Sverige. Det visar en sammanställning från Hjärt-Lungfonden.

Kristian Sparreljung (övre bilden till vänster) vill se östgötska årgärder för bättre folkhälsa.

Kristian Sparreljung (övre bilden till vänster) vill se östgötska årgärder för bättre folkhälsa.

Foto: TT

Östergötland2022-12-05 19:15

Förbättrade levnadsvanor, som ökad fysisk aktivitet och mindre bruk av alkohol och tobak, skulle jämna ut de regionala skillnaderna som finns i landet. Östergötland tillhör de största riksområdena för hjärtinfarkt. En sammanställning från Hjärt-Lungfonden visar också att de geografiska skillnaderna växer. 

2021 drabbades 299 av 100 000 östgötar av hjärtinfarkt, vilket kan jämföras med rikssnittet på 295 av 100 000. Bor man i Östergötland är risken att drabbas 23 procent större än i Uppsala län, där risken för hjärtinfarkt är allra lägst i landet.

– Utvecklingen är oroväckande. Nu behöver politikerna i Östergötland omsätta forskningen till konkreta åtgärder för ett hälsosamt och jämlikt samhälle. Det handlar till exempel om att satsa på infrastruktur för att underlätta fysisk aktivitet, förbättra livsmedelsutbudet samt öka regleringen av nikotin- och tobaksprodukter, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.
Samtidigt finns det positiva siffror kring forskningen.

Exempelvis har dödligheten i hjärtinfarkt mer än halverats under de senaste tio åren. 

2011 avled 122 av 100 000 svenskar i hjärtinfarkt, men 2021 hade siffran sjunkit till 59 av 100 000. Forskningsframsteg som till exempel ballongvidgning av kranskärlen och vetenskapligt baserade livsstilsråd har utvecklat vården.

Enligt ny statistik från Socialstyrelsen avled cirka 4 700 svenskar i hjärtinfarkt under 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!