Start för sms-livräddare i Östergötland

Snart kan frivilliga rädda livet på dig, för den 1 november införs sms-livräddning i Region Östergötland.

1400 sms-livräddare finns redan i Östergötland.

1400 sms-livräddare finns redan i Östergötland.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Östergötland2019-11-02 08:00

Genom tjänsten kan frivilliga som har kunskap i hjärt-lungräddning snabbt vara på plats med livräddande insatser vid plötsliga hjärtstopp.

Efter att ha testat sms-livräddare i Stockholm visar en utvärdering att sms-livräddare kom fram till platsen före ambulansen i lite fler än en fjärdedel av fallen.

När någon ringer in och larmar SOS om ett misstänkt hjärtstopp skickas ett larm ut till de sms-livräddare som befinner sig i det aktuella området. Meningen är att man ska få igång hjärt-lungräddning så fort som möjligt och också få en hjärttstartare på plats snabbt. Även sms-livräddare larmas till närmaste hjärtstartare.

Region Östergötland har under flera år arbetat för att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus och det har resulterat i att Östergötland under tre år haft högst överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus.

Under åren 2015-2018 var det 17,5 procent av de drabbade i Östergötland som överlevde.

Tjänsten sms-livräddare drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB, som är samägt av forskargruppen, teknikföretaget Unified Messaging Systems A/S och affärsutvecklaren Karolinska Institutet Innovations AB.

Fem regioner är anslutna och det finna över 1400 registrerade sms-livräddare i Östergötland. I Hela landet finns det 54 000 personer som är sms-livräfddare.

För att bli sms-livräddare krävs att man r över 18 år och nyligen har gått en kurs i hjärt-lungräddning. 

Karta: Östergötlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!