Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommaren är över – nu kommer konkurserna

Efter en ganska lugn sommar finns det risk för en våg av konkurser under hösten. Den analysen gör kreditupplysningsföretaget Syna.

Det här kan bli en allt vanligare syn i höst. Konkurserna väntas öka i Östergötland och i övriga landet.

Det här kan bli en allt vanligare syn i höst. Konkurserna väntas öka i Östergötland och i övriga landet.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2022-09-02 14:00

Efter att i flera månader i rad ha minskat ökade antalet konkurser i augusti kraftigt, enligt dagsaktuell statistik från Syna. 

 – På riksnivå ökade antalet konkurser i augusti med 22 procent jämfört med förra året. Dessutom gick 2 861 arbetstillfällen förlorade, säger Karl Stjerna, VD på Syna i ett pressmeddelande.

För Östergötlands del fördubblades konkurserna i augusti jämfört med samma månad förra året. Visserligen handlar det om bara 16 företag, men utvecklingen väcker ändå oro.

Karl Stjerna ser det som troligt att konkurserna fortsätter öka i höst. 

– En förklaring till detta är att många företags intäkter minskar under sommarmånaderna när Sverige mer eller mindre går på sparlåga, medan utgifterna – löner, lokalhyra, leasingavtal med mera – är fortsatt lika stora, förklarar han.

Främst drabbas mindre företag som inte lyckats bygga upp tillräckligt stora ekonomiska buffertar. Särskilt utsatta är företag inom konsultbranschen, men också många hantverkare och mindre industriföretag.

Historiskt höga energikostnader, höjda räntenivåer och lägre aktivitet i näringslivet totalt sett är faktorer som är illavarslande för företagen.

– Ett annat orosmoment är Rysslands krig med Ukraina. Det påverkar framför allt energipriserna i hela Europa, men kan också ha en hämmande effekt på näringslivet i stort. Ytterligare ett orosmoment är ränteutvecklingen. Att Riksbanken aviserat fler höjningar är ingen hemlighet, avslutar Karl Stjerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!