Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Slagits av hur starkt stödet för sanktionerna är"

Stödet för sanktionerna mot Ryssland är starkt bland företagen, men många har frågor kring hur man gör rätt. "Vi måste underlätta för företagen att göra rätt i kampen för demokratin", säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren.

Enligt Maria Björk Hummelgren är stödet stort för sanktionerna mot Ryssland, men det är inte alltid lätt som företag att veta hur man gör rätt.

Enligt Maria Björk Hummelgren är stödet stort för sanktionerna mot Ryssland, men det är inte alltid lätt som företag att veta hur man gör rätt.

Foto: Östsvenska Handelskammaren

Östergötland2022-03-04 15:00

Östsvenska Handelskammaren har skickat ut en enkät till medlemsföretagen i Östergötland, Sörmland och på Gotland för att få en mer samlad bild av hur kriget i Ukraina påverkar det regionala näringslivet. Bland de drygt 110 företag som svarat är det knappt 20 procent av företagen som har en direkt relation med/eller verksamhet i Ukraina, Ryssland och/eller Belarus. 

– En del har kunder där, andra leverantörer och en del har personal där, säger Maria Björk Hummelgren.

Efter knappt en vecka sedan invasionen är det redan cirka 20 procent som säger att företagets verksamhet eller ekonomi har påverkats. Det handlar då främst om höjda bränsle- och energipriser, försämrade valutaförhållanden, minskade intäkter för dem som i vanliga fall levererar produkter till Ryssland och hinder för transporter och leveranskedjor.

25 procent av företagen som svarat säger också att de har vidtagit någon åtgärd på grund av situationen i Ukraina.

– Den siffran tror jag redan nu har stigit, det gör ju fler och fler. Det är också det rådet som vi, bankerna och Kommerskollegium ger. Att varje företag måste göra sin analys och titta på alla led i affären. 

Maria Björk Hummelgren upplever de att det finns en samstämmighet och stort stöd för sanktionerna och för Ukraina. Däremot är det svårt att veta hur man som företag gör rätt, och de får många frågor från företagen om hur de ska säkerställa att de inte bryter mot sanktioner eller stöttar Ryssland. Som företag inom EU måste de själva ta reda på vem de handlar med eller vilka som finns bakom deras ryska samarbetspartners. De får heller inte göra affärer med personer eller företag som har fått sina tillgångar frysta.

– Kommerskollegium och även EU har samlat information och man kan söka på olika personer och företag där. Sen har vi haft dialog med UD och utrikeshandelsministern och efterfrågat listor och lathundar för företag om hur man gör rätt helt enkelt.

– Jag har verkligen slagits av hur starkt stödet för sanktionerna är och därför är man som företag så mån om att göra rätt. Jag har inte hört något företag som knorrat om att man drabbas ekonomiskt av sanktionerna. Det finns de som gör miljonförluster men stöder ändå sanktionerna fullt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!