Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sedlar och mynt är fortsatt poppis hos handlarna

Betalar du helst dina inköp med prasslande sedlar och ratar kort och blippande? Då kommer du gilla den här artikeln.

Bengt Nilervall, expert inom betalfrågor på Svensk Handel

Bengt Nilervall, expert inom betalfrågor på Svensk Handel

Foto: Svensk handel/TT

Östergötland2021-08-28 10:00

Kontanterna är nämligen inte på väg att fasas ut, trots envisa rykten om motsatsen.

En ny undersökning som Svensk Handel har gjort visar att en majoritet av svenska handlare inte planerar för att sluta med kontanter som betalmedel. Många, framför allt den äldre delen av Sveriges befolkning, föredrar riktiga papperssedlar och mynt framför olika digitala betalningsalternativ som plastkort eller Swish.

– Det är viktigt att komma ihåg att möjligheten till att betala kontant fortsatt är viktig för stora grupper inom samhället. Handlare tar ansvar för att hantera kontanter när stora delar av samhället monterar ner kontanthanteringen, säger Bengt Nilervall, expert inom betalfrågor på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Även om allt fler väljer bort kontantbetalning när inköp ska göras fortsätter stora delar av handeln att erbjuda möjligheten att betala med sedlar och mynt, visar Svensk Handels färska undersökning.

Inom dagligvaruhandeln accepterar 94 procent av handlarna fortsatt kontanter, motsvarande siffra inom sällanköpshandeln är 84. Sammanvägt svarar 87 procent av handlarna att de fortsatt accepterar kontanter.

– Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället även framöver och frågan som måste ställas är vem som bär huvudansvaret för att säkra kontanternas framtid. Vi anser att staten måste ta ett större ansvar för att säkerställa att kontanthanteringen fungerar i hela vårt avlånga land, säger Bengt Nilervall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!