Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Se upp – här inträffar flest viltolyckor i Östergötland

Det är den tiden på året när viltolyckorna ökar dramatiskt. Oktober, november och december är de i särklass värst drabbade.

Riksväg 35 mellan Grebo och Åtvidaberg är den mest olycksdrabbade i Östergötland – och en av de värst drabbade i hela landet – när det gäller viltolyckor.

Riksväg 35 mellan Grebo och Åtvidaberg är den mest olycksdrabbade i Östergötland – och en av de värst drabbade i hela landet – när det gäller viltolyckor.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2023-10-11 16:30

Varje år inträffar ungefär 4 000 viltolyckor i Östergötland och de allra flesta sker under årets tre sista månader.

Åtvidaberg sticker ut som den mest olycksdrabbade kommunen i Östergötland i relation till antalet registrerade personbilar men kollisioner inträffar naturligtvis även på andra platser.

– Tyvärr ser vi en ökning av antalet viltolyckor i länet, säger Helena Hellstén, trafiksäkerhetsspecialist, Länsförsäkringar Östgöta i ett pressmeddelande.

När det gäller ökningen är det några viltslag som utmärker sig. 

Rådjursolyckorna ökar med 19 procent och vildsvinsolyckorna med hela 25 procent, om man jämför första halvåret 2023 med motsvarande tid 2022. De flesta olyckorna sker på vardagar under morgontimmarna eller mellan 16.00-20.00 på kvällen. 

De vägavsnitt i Östergötland som drabbas mest av viltolyckor är riksväg 35 mellan Linköping och Åtvidaberg. Trea på listan är väg 215 mellan Finspång och Skärblacka.

Riksväg 35 värst drabbad av viltolyckor i Östergötland

I regionala viltolycksrådet arbetas det med att få ned antalet olyckor i Östergötland.

– Det kan bland annat handla om att utöka antalet varningsskyltar, sätta upp viltstängsel eller röja sly för att förbättra sikten. Vid påfarten till E4:an från Ingelsta/Norrköping har viltolyckorna minskat efter slyröjning tidigare i år. Det som händer härnäst är att viltstängsel sätts upp längs början av väg 134 mot Kisa från Åtvidaberg, säger Helena Hallstén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!