Dubbelt så många tester kommer från och med nästa vecka kunna genomföras i Region Östergötland, säger Britt Åkerlind på fredagen. Från 550 per dygn till det dubbla. Exakt vilken dag övergången sker till att vem som helst med symptom ska få testa sig är ännu inte klart.
Den som misstänker smitta ska kontakta sin vårdcentral och regionen arbetar nu med att så många som möjligt av de första kontakterna ska ske digitalt.
– Man går in på webben, fyller i ett formulär med vilka symptom och skickar iväg det elektroniskt, säger Britt Åkerlind.
En bedömning görs sedan om patienten ska komma in för provtagning, som sker på vårdcentral eller i mobila enheter vid de större sjukhusen.
Den som visar sig vara drabbad av covid-19 kommer få information om särskilda förhållningsregler. De skiljer sig egentligen inte från hur rekommendationerna sett ut, säger Britt Åkerlind. Fortsatt gäller att om man är sjuk ska man inte träffa folk. Däremot kommer den som gör det nu begå ett lagbrott.
– Det kommer lyda under smittskyddslagen om att du får inte utsätta andra för smitta. Tidigare har det varit en rekommendation.
Blir det några förändringar i hur familjemedlemmar till en coronasmittad ska förhålla sig?
– På förekommande fall kommer vi kunna hantera smittspårning, men det beror på hur många. Blir det fem till tio nya fall om dagen kommer vi kunna hantera det, får vi plötsligt 200 då är det allmänna rekommendationer som gäller.
Staten kommer även att ersätta regionerna för antikroppstestning av personer som misstänker att de haft smittan. Men det är inget som kommer att användas i större skala i Östergötland, enligt Britt Åkerlind.
– Vi kommer som tidigare enbart testa vissa fåtal som varit svårt sjuka men fått negativt resultat. Att testa gemene man idag ger inget mervärde, för vi kan inte garantera att man är immun. Det skulle troligen ge en falsk trygghet hos många.
Har det inte ett värde för statistiken?
– Absolut, sådana försök görs ju och de samordnas via Folkhälsomyndigheten.
Det har pratats mycket om varför den här breda testningen dröjt, hur ser du på det?
– Jag tycker inte det. Vi lever i en pandemi med olika faser och olika förutsättningar. Vi testade de svårt sjuka i början och nu går vi över till den breda allmänheten.