Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så påverkas östgötska villaägare av nya räntan

Den senaste höjningen av styrräntan gör att östgötarnas ekonomi urholkas ytterligare. "Håll ut", vädjar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Kostnaderna för villalån fortsätter att öka i takt med stigande räntor.

Kostnaderna för villalån fortsätter att öka i takt med stigande räntor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2023-09-23 09:31

Riksbankens besked i veckan om att höja styrräntan med 0,25-procentenheter kom kanske inte överraskande för någon, men bidrar till att hushållens redan ansträngda månadskostnader ökar. Styrräntan höjdes med 0,25-procentenheter till 4,0 procent.

För en genomsnittlig familj i Östergötland som bor i en villa innebär räntehöjningen cirka 350 kronor mindre i plånboken, enligt Länsförsäkringars uträkningar.

De lokala skillnaderna är samtidigt stora. För snitthushållet i Linköping är motsvarande siffra 458 kronor och i Ydre 159 kronor. För villaägare i Norrköping och Finspång ökar räntekostnaden med 398 respektive 242 kronor, medan Söderköpingsborna kan räkna med ungefär 325 kronor mindre i månaden att leva på.

– Vi är nu på räntebergs-toppen som innebär tunna plånböcker för hushåll med små marginaler. De flesta hushåll har rörliga bolån och påverkas relativt snabbt av höjningen. Nu ligger snitträntan på 4,66 procent, som inom ett antal månader lär ha ökat till 4,91 procent, säger Stefan Westerberg i ett pressmeddelande.

Sedan våren 2022 har hushållets månatliga räntekostnader ökat med cirka 5 100 kronor, motsvarande en årskostnad på närmare 62 000 kronor. 

– Det handlar nu om att hålla i och hålla ut tills vi är åter på normala marknivåer. Försök även att vara prismedveten och förhandla räntan med olika banker. Det kan innebära tusenlappar i lägre kostnader, avslutar Stefan Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!