Det visar en lokal Novus-undersökning från december förra året. Mellan åren 2005 till 2021 ökade månadssparandet till varje barn med drygt 80 kronor, samtidigt som den totala köpkraften fylldes på med 15 000 hos en vanlig barnfamilj under samma tid.
– Ja, om föräldrarna ska spara i relation till hur mycket mer en vanlig familj fått i plånboken varje månad borde barnsparandet idag snarare ligga på 605 och inte på 490 kronor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Bostäder och körkort blir dyrare med tiden och man måste höja sparandet för att bibehålla samma köpkraft.
Enligt resultaten av undersökningen sparas det mindre till de 5 035 barn som föddes i Östergötland 2021 än till de barn som föddes i länet tidigare år.
Ändå uppger 92 procent av östgötarna att de sätter undan pengar till sina barn, och 77 procent gör det regelbundet.
Undersökningen från Novus visar också att föräldrar som sparar regelbundet sparar högre belopp än genomsnittet. Den som månadssparar har i snitt sparat ihop 75 000 per barn medan de föräldrar som sparar då och då i snitt har fått ihop 5 000 kronor per barn.
Andelen som inte sparar till barnen har minskat något och ligger idag på nio procent. År 2005 var motsvarande siffra 21 procent.
– De ökande utgifterna i vardagen just nu, med dyrare tankningar och stigande matkostnader kan göra att en del tvingas prioritera bort sparandet. Och givetvis måste de nödvändiga utgifterna gå först, säger Emma Persson.